Undgå fejl i kopiering af stamdata og pas godt på medarbejderne med OS2sync

28 august, 2020 af
Undgå fejl i kopiering af stamdata og pas godt på medarbejderne med OS2sync
OS2 – Offentligt digitaliseringsfællesskab, Rasmus Frey

En middleware komponent, OS2sync, kan sikre korrekte stamdata i den fælleskommunale løsning Organisation.

 

Når der manuelt overføres data, er der altid en risiko for menneskelige fejl. Er medarbejderen træt eller bliver forstyrret i sit arbejde, kan der ske en svipser, når stamdata skal holdes up-to-date flere steder. Det koster i timer.

En af de mange steder, hvor det kunne have store konsekvenser for medarbejderne i kommunen, er hvis det sker i KOMBITs Fælleskommunale løsning Organisation (også kendt som STS Organisation), som er en del af den fælleskommunale rammearkitektur. De fælleskommunale løsninger gør tværkommunalt arbejde muligt samt en kommunes samarbejde med Udbetaling Danmark og lignende organisationer, der er til gavn for den kommunale medarbejder.

 

Et API til at vedligeholde stamdata

Løsningen OS2sync er en middleware komponent mellem den fælleskommunale løsning Organisation og kommunens lokale organisationssystem, så ”… kommunen [kan] forlade sig på den teknik og brugergrænseflade, som kommunen allerede benytter sig af, til at vedligeholde stamdata for brugere/enheder autoritativt (masterdata) og dernæst lade OS2sync sørge for at etablere de samme data i STS Organisation som kopi (slave). Eksisterende løsninger i kommunen kan fx være Active Directory, OS2MO, lokale databaser, mv.” Det fortæller Steen Deth, it-chef i Gentofte Kommune & formand for OS2sync’ styre- og koordinationsgruppe.

Det vil sige, at OS2sync tapper data fra kommunens it-værktøjer over i den fælleskommunale løsning Organisation, som Steen Deth forklarer det. Dette understøtter også bl.a. KLs fælleskommunale arkitekturmål (2018) om sammenhængende it.

 

Passer i den lokale rammearkitektur

I Skanderborg Kommune bruger de OS2sync, fordi API’et passer bedre i deres lokale rammearkitektur end det officielle API for den fælleskommunale løsning Organisation. Udvikler Jacob Ågård Bennike fra Skanderborg Kommune fremhæver, at det også er en fordel, at de derved deler ressourcer med mange andre kommuner. Desuden giver det kommunen en ”mulighed for at lade mindre lokale leverandører bygge op imod den store fællesoffentlige infrastruktur, uden at de skal være eksperter i Rammearkitektur, OIO eller lignende, fordi OS2sync’eren fungerer som en tolk for dem. Det har betydet, at vi har fået projekter på STS Organisation og STS Context Handleren, som vi ellers ville have koblet direkte på vores SOFD og lokale ADFS.”

 

En ”forenklingstolk”

OS2sync kan siges at være en ”forenklingstolk” mellem stamdata, og som forenkler kompleksitet som bi-temporalitet og tunge SOAP baserede snitflader (Simple Object Access Protocol). De funktioner er vigtige i nogle Sag og Dokument sammenhænge, men ikke nødvendige at tage med i den fælleskommunale løsning Organisation.

Jacob Ågård Bennike påpeger, at selvom der er en risiko for, at KOMBIT rykker afsted med den fælleskommunale løsning Organisation, så er det ifølge ham ikke særlig realistisk; ”fordi OS2Sync typisk bliver opdateret meget hurtigere end vi [i Skanderborg Kommune, red] selv ville kunne gøre det.

 

Kontakt

Vil du vide mere om OS2sync? Kontakt OS2-sekretariatet på os2@os2.eu

 

OS2sync på få linjer:

OS2sync er en middleware komponent, der kommunikerer data fra et organisationssystem til den fælleskommunale løsning/STS Organisation. Det er bl.a. en måde at undgå menneskelige fejl eller ”tidsspilde” i manuel indtastning. Samtidigt er det er en løsning, hvis ambition er fuld automatisk opdatering.

 

Den fælleskommunale løsning Organisation kort:

Den fælleskommunale løsning (tidligere: støttesystemet) Organisation er et system, der samler organisationsdata – enten som autoritativ kilde eller som kopi af andre organisationssystemer. Systemet er en del af den fælleskommunale rammearkitektur og som sidekomponent til de tre andre fælleskommunale støttesystemer (Sag, Dokument, Klassifikation) samt monopolbrudssystemerne.

Tags