Vi punkterer dine myter om open source software

Myte: "Open source er gratis”.

Ja og nej. Open source kode kan downloades gratis, men services som hosting, support, drift, mv. skal tilkøbes ved en leverandør (eller I skal gøre det selv). Vedligehold og tilpasning af kode koster arbejdstimer i egen organisation eller eksternt. Hvis I vil være med til at sikre et bæredygtigt projekt, er det god stil at støtte open source projekter finansielt.
Der er altså udgifter ved open source, fordi digitalisering er mere end en statisk kodebase. 



Myte: "Open source-løsninger er usikre/sårbare i forhold til proprietærer løsninger, fordi der med open source er fuld transparens om, hvordan løsningen fungerer" .

Nej. Gennemsigtigheden i open source koden giver mulighed for, at flere kan bidrage til og kigge med i koden. Dels giver det en højere kvalitet og dels er man ikke afhængig af en enkel leverandør og deres sikkerhedsforanstaltninger. Eller når den udvikler, som er ekspert på koden, ligger derhjemme med influenza.
Men det er vigtigt at være opmærksom på, om projektet har et bæredygtigt fundament og kan håndtere vedligehold og sikkerhedsopdateringer. 



Myte: "Open source er uholdbart, fordi man kan ikke som virksomhed tjene penge på open source".

Nej. Der er flere måder at tjene penge på open source, f.eks. hosting, vedligehold, udvikling og support. Open source er med til at stimulere konkurrence blandt it-leverandørerne, der kan konkurrere på deres udviklingsevne og teknologiforståelse.




Myte: "En open source-løsning er uden styring og hvem som helst kan skubbe koden (ændringer) ind, som de vil."

Nej. En open source løsning har en (eller flere) maintainer (”projektledere”), der kigger på nye forslag til ændringer i eller tilføjelser til koden og udvælger efter, hvad der er bedst for kodebasen og dens vision.
 
Hos OS2 er en maintainer en koordinations-/styregruppe med hjælp fra en leverandør. Engagerede medlemmer er der nemlig mange af – og tak for det! 



Myte: "Open source er ikke modent software".

Ja og nej. Linux (styresystem), Drupal (hjemmesider) og OpenSSL (et sæt krypteringsværktøjer) er eksempler på modne og velstrukturerede open source projekter. Hvis et open source projekt ikke er modent, kan det f.eks. skyldes kvaliteten af organiseringen og/eller finansieringen eller at der slet og ret ikke findes det behov, som løsningen vil adressere. Ligesom med alt andet software skal man vurdere fundamentet bag selve løsninger.



Myte: "Open source er ingen copyright restriktioner".

Nej. Open source kan udgives på forskellige licenser. Nogle mere restriktive end andre. Visse licenser kræver, at alle nye features eller ændringer skal gives tilbage til den originale kodebase. Andre kræver, at brugerne skal dele og udgive kodeændringer på samme licenstype eller at maintainerens navn skal med i den ændrede kodebase. 



Myte: "Open source er ikke for offentlige myndigheder".

Jo det er. Organisationen Free Software Foundation Europe (FSFE) har kørt en kampagne, der hed Public Money Public Code, hvor de bl.a. argumenterede for, at software, der bliver lavet af offentlige midler, bør være åbent, så alle kan kigge med i kode.

Det skaber transparens i den offentlige sektor og sikrer igen, at en myndighed kan vælge imellem flere leverandører eller skifte undervejs. Sådan kan man stimulere konkurrence og sikre, at borgerne får det bedste og meste for deres skattekroner. Og det betyder også, at det er muligt for virksomheder og private at spotte sikkerhedshuller og derfor styrke sikkerheden i koden.
Et eksempel er Italiens Open by Default princip for den offentlige sektor. Tjek også Foundation for Public Code