”Nu går det stærkt med den nye datascanner”: Intuitiv crawlerløsning til oprydning af følsomme persondata

26 maj, 2020 af
”Nu går det stærkt med den nye datascanner”: Intuitiv crawlerløsning til oprydning af følsomme persondata
OS2 – Offentligt digitaliseringsfællesskab, Rasmus Frey

En pilotkommune på OS2datascanner version 3 har gode erfaringer med processen og resultatet. Det er helt centralt, at løsningen er open source og nem at bruge.

 

Vordingborg Kommune er en af pilotkommunerne på OS2datascanner version 3. It-konsulent Mads Skarnager er helt i front, når det gælder samarbejdet med leverandøren Magenta og er i dialog flere gange om ugen om version 3. Vordingborg kommune bruger pt. primært filscannerfunktionen, men de arbejder også med mailscanneren, som på sigt skal implementeres.

 

Tidligere løsninger var svære at overskue

En helt central grund til at bruge den nye scanner – udover det selvfølgelige: GDPR – er, at der kan siges farvel til uoverskuelighed for medarbejderne i fagområderne. Den tidligere OS2datascanner gav resultater i et samlet excel- eller csv-format for alle hits, og den type resultat kan være svært at overskue.

 

Personbundet og intuitiv scanner

Med version 3 af OS2datascanner har løsningen fået en grundlæggende ændring af scannermotoren og brugergrænsefladen. Den er blevet mere intuitiv, nem at bruge og mere personbundet. Som Mads siger: ”Der er single sign-on på det, så det bliver sådan, at hver enkelt medarbejder logger ind på en side og få præsenteret de hit, der er vedrører dem.” Inden performancetesten i d. 20/5 forventede Mads også, at scanningen ville blive hurtigere end den tidligere version af OS2datascanner. Det havde Mads ret i. Status pt. er at det går en hel del hurtigere end før.

Der er single sign-on på det, så det bliver sådan, at hver enkelt medarbejder logger ind på en side og få præsenteret de hit, der er vedrører dem.

- Mads Skarnager, it-konsulent, Vorderingborg Kommune

Der bliver også oprettet superbrugere i Vordingborg Kommune. Afdelingslederne kunne være dem, der bliver udvalgt til at være superbrugere. De vil kunne se, hvor mange hits hvert enkel i deres afdelingen har, så de vil kunne assistere med at få dem bragt ned.

 

Governance skal snart indtænkes

Mads fortæller, at scanningen desværre ikke nødvendigvis er prioriteret som en arbejdsopgave i fagområder på nuværende tidspunkt, hvilket kan give en udfordring, når digitaliseringsafdelingen indtil videre kun kan komme ud som en hjælpende hånd.

Mens governance ikke er indtænkt i første omgang af piloten, så fortæller Mads, at det snart bliver meget relevant, ”for nu går det lige pludselig stærkt med den nye datascanner; at den er brugbar.”

 

Gennemsigtighed og engagement i open source

Der er en gennemsigtighed i det, der bliver lavet”, siger Mads ved spørgsmålet om betydningen af open source. Han forklarer, at udviklerne har engagement for deres produkter: ”De [udviklerne hos leverandøren, red] har siddet med det – det er ligesom deres små børn, som de sidder og får liv i helt fra ingenting”.

Der er en gennemsigtighed i det, der bliver lavet.

- Mads Skarnager, it-konsulent, Vorderingborg Kommune

 

Flere må gerne komme med gode inputs

Mads er tovholder for koordinationsgruppen for OS2datascanner, og han håber på mange flere vil deltage i gruppen. ”Jeg håber, at vi kan få flere kommuner til at komme ind og være med i den nye scanner og komme med nogle god inputs, fordi det kan være svært at finde alle små krummelurer, som man kan støde ind i”, siger Mads. Jo flere øjne der ser på det, desto bedre bliver produktet.

Ikke mindst krydser Mads fingre for en fælles finansiering for videreudviklinger, til hvad han siger er et rigtigt solidt grundprodukt.

Jeg håber, at vi kan få flere kommuner til at komme ind og være med i den nye scanner og komme med nogle god inputs, fordi det kan være svært at finde alle små krummelurer, som man kan støde ind i.

- Mads Skarnager, it-konsulent, Vorderingborg Kommune

 

Alt kan scannes: filer, mails, hjemmesider

Den seneste version af OS2datascanner er let tilgængelig for brugeren og har potentiale til at blive en stærk løsning i kommunens digitale infrastruktur. Om udbredelsen af deres brug af OS2datascanner, fortæller Mads: ”Det kommer til at være sådan med alle vores fildrev og lige om lidt også vores Sharepoint drev og vores mailbokses. Det hele bliver udbredt sådan, at alt bliver scannet igennem, og det vil så blive gjort med et interval, som vi ikke har fastsat endnu.” Alt kan scannes med OS2datascanner: filer, mail indbakker og hjemmesider. I Vordingborg har de dog allerede en anden løsning kørende for deres eksterne hjemmeside.

 

Interesseret i at være med eller høre mere?

Er du interesseret i at deltage i den nye version af OS2datascanner eller høre mere? Kontakt Mads Skarnager på mska@vordingborg.dk eller OS2-sekretariatet på os2@os2.eu

 

Beskrivelse af OS2datascanner i version 3

Vores blogs