Hvert år siden 2011 har 3.500 nordmænd i gennemsnit været aktive i at forbedre deres nærmiljø

18 november, 2020 af
Hvert år siden 2011 har 3.500 nordmænd i gennemsnit været aktive i at forbedre deres nærmiljø
OS2 – Offentligt digitaliseringsfællesskab, Rasmus Frey

Lige nu ligger mange sager om bl.a. huller i vejen på det rette skrivebord i den rette offentlige administration i Norge og er klar til at blive løst takket være FiksGataMi, som bygger på et internationalt samarbejde.

 

FiksGataMi går snart ind i sit 10. år. I gennemsnit har tjenesten 3.500 unikke brugere om året. I opstarten (marts-juli 2011) havde løsningen hele 3.700 unikke brugere.

Efter sagen er oprettet i FiksGataMi, sendes den til den relevante afdeling i den relevante kommune. På nuværende tidspunkt har FiksGataMi 66.639 aktive sager fra 31.512 forskellige brugere. Det er 31.512 mennesker, som ikke har skulle lede efter, hvilken afdeling en klage skulle sendes til, fordi det har FiksGataMi klaret for dem.

 

Frivillig og samfundsnyttig digital løsning

FiksGataMi er en webtjeneste til at rapportere lokale problemer med f.eks. graffiti, huller i vejen eller ødelagt gadebelysning. Teknologen bruger på OpenStreetMap. Kommuner skal ikke melde sig til løsningen og de norske indbyggerne kan bruge løsningen over hele landet.

Til spørgsmålet om løsningen er en succes i Norge, svarer Petter Reinholdtsen, formand for NUUG organisationen:

Hvorvidt den er en suksess får andre vurdere, men det er ingen tvil om at den har påvirket i positiv retning hvordan det offentlige forholder seg til dugnadsbasert samfunnsnyttig informasjonsteknologi.

Organisationen NUUG (Norwegian UNIX User Group) er dem, der opretholder og administrerer løsningen i Norge. NUUG er en ikke-kommerciel forening for virksomheder og privatpersoner, der arbejder for udbredelse af open source, åbne standarder og UNIX-lignende systemer.

 

Delt kildekode

FiksGataMi kommer fra kildekoden for webtjeneste og appen FixMyStreet. Løsningen blev skabt i Storbritannien i 2007 og er siden blevet udbredt til bl.a. Irland og Sverige og flere andre steder i verden. Foreningen bag FixMyStreet er den ikke-kommercielle forening MySociety.

I Norge leder løsningens hjemmeside til GitHub-siden for FixMyStreet. Ved at bruge og udvikle løsningen indgår den norske løsning altså i et internationalt open source fællesskab.

 

Indrapportering af ødelagt lampe

Løsningen skal bruges til at rapportere ting, ”som er ødelagt, skadet, dumpet eller trenger å bli reparert, rengjort eller ryddet”, står der på hjemmesiden for FiksGataMi. Det kunne være forladte køretøjer, ødelagt gadelysning, graffiti, affald, glatte stier mv.

 

Version 3.0

Version 3.0 blev udgivet i marts 2020. Med den nye version er der bl.a. kommet en feature, som viser din lokation på et kort, hvis du bruger geolocation. Desuden har der været sikkerhedsopdatering og forbedringer af roller, der muliggør, at administrator kan uddele forskellige roller til grupper af brugere. Løsningen har fået 2-faktor autentifikation for administrative brugere.

For administrativt personale bliver det også muligt at bruge et visualiserings dashboard, hvor de kan se ”hotspots” for indmeldinger. Der har også været en række bug fixes, Open311 opdateringer og udviklingsforbedringer.

Den norske version af løsningen er finansieret af Nasjonalt Kompetansesenter for Fri Programvare (Friprog) og Departementenes Servicesenter.

 

 

Tag med videre

  • FiksGataMi er baseret på open source løsningen FixMyStreet og er blevet brugt af mere end 3.500 mennesker siden den blev foldet ud i Norge.
  • FixMyStreet har et stort internationalt community.
  • Version 3 blev rullet ud i 2020 og med den kom bl.a. en geolocation feature.

 

Læs flere artikler som denne på OSOR