Et blik på konferencen "Gode offentlige it-projekter" 2018

29 august, 2018 af
Et blik på konferencen "Gode offentlige it-projekter" 2018
OS2 – Offentligt digitaliseringsfællesskab, Rasmus Frey

Til konferencen ”Gode offentlige IT-projekter” d. 23/8 lagde datalogi-professor Stephen Alstrup ud med at irettesætte pressen for altid at slå hårdt ned på offentlige IT-projekter. Dårlige projekter er en bedre historie end de mange vellykkede, pointerede han. Jeg ville selv have følt mig uvelkommen, hvis jeg var journalist i det auditorium, men måske journalister er særligt hårdhudet. Alstrup havde et kvarter til sin dundertale til pressen, inden turen gik videre til værten Nynne Bjerre Christensen og derefter Lars Mathiesen, CEO for Frost Management, der præsenterede kendetegnene for det gode it-projekt.

Erfaring, erfaring, erfaring. Det var kodeordene i Mathiesens tale. Og et hvert projekt må, skal og bliver agilt, for, sagde Mathiesen, de første oplæg holder aldrig, og alt skal tilpasses undervejs. Desuden skal man holde forretningen i fokus og sørge for god governance i projektet. Ikke mindst er det vigtigt at skabe og holde et godt samarbejde med sin leverandør. Relationen mellem leverandør og styregruppen skal være et samarbejde præget af tillid for at få de bedste resultater for begge parter. Senere hen i konference var der en oplægsholder (Flemming Lund fra Udenrigsministeriet), som også sagde netop det: At det var vigtigt for ham at lade leverandøren ind i butikken, så de fik en fælles forståelse af målet.

Gode projekter kan være gode af flere årsager: Måske virker de godt for slutbrugeren, måske overholdt de budgettet, måske var processen vellykket, osv. Men faktisk var der ingen, der talte om, hvorvidt de holdt budgettet eller ej. Det var heller ikke det vigtigste, påpegede en oplægsholder. Det vigtige er, at projektet bliver godt for alle interessenter.

Flere af projekterne gik efter at skabe ejerskab og skræddersy løsningen efter slutbrugerens behov. Det var bl.a. Landbrugsstyrelsens app til kontrol via GPS og billeder samt digital afrapportering. Eller Digital Patientuddannelse der blev udviklet i samarbejde mellem kommuner, patientforening og Region Syddanmark, og løsningen involverede medarbejdernes input og data fra borgerne. På den måde skabte de en løsning, der tiltrak og fastholdt patientgrupper, som ellers tidligere faldt fra under behandlingen. I samme stil kom Sundhedsjournalen – vinderen af Sammenhængsprisen 2018 – der brugte borgerinddragelse og inddragelse af foreningen Danske Patienter til at finde ud af, hvad brugerne vil have. Desuden var der et skræddersyet AI-løsning på vej til Københavns jobcentre, som vil være til glæde for borgere og medarbejdere. Første tiltag er at bygge en algoritme til at fordele opkald, så opkaldet går til medarbejderen med de rette kompetencer hertil.

I sidste session af fire kom Jens Kjellerup, sekretariatschef for digitalisering i Ballerup Kommune og bestyrelsesmedlem i OS2, på banen. Emnet var OS2kitos som frivillig løsning for kommunerne samt OS2 som organisation med fokus på ejerskab for offentlige myndigheder. Mens OS2 udvikler løsninger på baggrund af kommunernes ønsker, er Udenrigsministeriets nye legaliseringssystem blevet udviklet den modsatte vej rundt. Her har leverandørens forslag været grund for udviklingen af legaliseringssystemet. Det er vist en slags OS2 metode vendt på hovedet – Udenrigsministeriets anti-bureaukratisering var dog stadig til glæde for slutbrugerne. Der blev vist et eksempel med en glad bruger på video. Det er her brugerens behov ind i billedet, selvom det i dette tilfælde er på bekostning af ejerskabstanken.

Erfaringerne ved konferences projekter viste, at en succes kommer af god governance med en stabil styregruppe, der forventningsafstemmer med hinanden samt dedikerer sig til projektet. En af konferencens talere udtrykte desuden, at hendes styregruppe tidligere havde glemte at have øje for forretningen, og at det var en væsentlig fejl fra deres side.

Slutteligt var der dundertale igen fra Alstrup, men det er ærlig talt ikke det, jeg tager med mig videre. Jeg vil meget hellere huske på den gode governance samt øje for forretningen og slutbrugerne. Sådan er det nu allerede i OS2 sammenhænge, men alligevel er det værd at holde i baghovedet. Og jeg vil meget hellere huske på, hvordan det gode it-projekt er opbygget – i og omkring OS2-fællesskabet.

 

Charlotte Heikendorf er kommunikationsmedarbejder og projektkoordinator i OS2-sekretariatet og kan kontaktes på chaeh@aarhus.dk

 

 

Billede af John Mark Smith på Unsplash.com

Tags