OS2borgerPC arrangement: Demonstration og diskussion

3 september, 2018 af
OS2borgerPC arrangement: Demonstration og diskussion
OS2 – Offentligt digitaliseringsfællesskab, Rasmus Frey

Den 30. august var 15 repræsentanter fra kommunerne mødte op på Dokk1 i Aarhus for at se, høre og/eller fortælle om OS2borgerPC. Foruden oplægsholdere fra Ballerup Kommune, Aarhus Kommune og leverandøren Magenta var også repræsentanter fra Sønderborg Kommune, Rebild Kommune og Aalborg Kommune med til arrangementet og på live-streamen fuldt op til 22 med i løbet af dagen.

OS2borgerPC er, som Danni Als fra Magenta forklarede, en løsning, der adresserer to centrale behov: Fjernkontrol af offentlige computere samt beskyttelse af borgernes data fra misbrug. Magenta viste en demo af produktet og fortalte bl.a. om løsningens scripts, administrator rettigheder og det nuværende styresystem Ubuntu 16.04. Næste version bliver 20.04.

En af de smarte elementer ved OS2borgerPC er, at løsningen består af en software del og en hardware del, som beskytter NUC-computeren. Det er smart, fordi det beskytter mod ondsindede intentioner som f.eks. hvis en bruger sætter en keylogger ind i computeren for at trække data ud fra andre brugeres benyttelse af computeren. Det håndterer OS2borgerPC løsningen ved at sende en advarsel ud per mail til en kontaktperson, så snart et tastatur bliver taget ud af computeren.

De fleste offentlige computere i Aarhus Kommune kører med OS2borgerPC løsningen. Selvom den beskytter mod identitetstyveri og økonomiske kriminalitet, er der nogle ting OS2borgerPC ikke kan. F.eks. kan den ikke beskytte mod dem, der lurer ind ad vinduet hos bibliotekerne. Det kan være en udfordring på biblioteker, hvor man har meget glas ud mod offentlige arealer.

Aarhus Kommune fortalte om både software- og hardware-delen af løsningen. Der blev spidsede ører og stillet spørgsmål til begge elementer. Fordele ved software-delen var eksempelvis, at Ubuntu er mindre sårbar overfor angreb, og at det er muligt at slukke computerne automatisk ved bibliotekets lukketid. Det er bedre for miljøet – og elregningen.

Ballerup Kommune startede ud med at se på udfordringer ved en løsning, som de ellers generelt synes godt om. De var løbet på udfordringer med automatisk start og pauseskærm, at fjerne bluetooth ikonet og programmer i menulinjen samt lidt modstand fra deres fælleskommunale IT-afdeling. Nogle af udfordringerne var blevet adresseret, mens andre stadig manglede at blive løst. Status pt. er dog at produktet kører stabilt og beskytter deres borgeres data mod misbrug. Lige som den skal.

Til slut samlede Magenta kommentarer på fremtidsdrømme for OS2borgerPC. Det skabte diskussioner, f.eks. om borgeren skulle kunne identificeres ved mistænkeligt brug af computere og ditto internetsøgninger, og om det skulle være muligt at indsamle ikke-personfølsomme data til statistik. Og hvad med samspillet mellem OS2display og OS2borgerPC? Der var ligeledes en længere snak omkring dashboard, hvor man skulle kunne se alarmer, statistik m.v.

For alle interesserede så er en startpakke til OS2borgerPC på vej, så nye kommuner kan få støtte til opstart af løsningen.

Opstart med demo af OS2borgerPC Aarhus Kommune viser OS2borgerPC set-upBallerup Kommune og Magenta taler om udfordringerne

Vores blogs