Den nye europæiske cloud platform, Gaia-X, skal bygges på open source

2 august, 2021 af
Den nye europæiske cloud platform, Gaia-X, skal bygges på open source
OS2 – Offentligt digitaliseringsfællesskab, Rasmus Frey

Den kommende europæiske cloud platform til data- og serviceudveksling og udvikling er en reaktion på tech-giganternes omsluttende services. Det er et initiativ til at skabe digital suverænitet igennem åbne teknologier og EUs egne datastrategier. Næste skridt er at skabe decentraliserede Hubs til innovation og implementering.

 

I oktober 2019 tog de tyske og franske finansministerier initiativ til Gaia-X – en paneuropæisk cloud platform. Det tyske ministerium har allerede lagt 13,5 millioner Euro i projektet, der officielt blev grundlagt i januar 2021 og med første specifikationsrunde i juni 2021.

Europe’s digital infrastructure currently lies in the hands of a small number of major non-European corporations: Europe has no notable operating system developers, no relevant search engines, no global social network and no competitive cloud infrastructure.

- Motivation for EUs engagement i Gaia-X

 

Gaia-X er et cloud projekt, der er designet som en åben markedsplads, hvor cloud services kan skabe forbindelser og samarbejde imellem disse services. Den skal skabe et samlet digital (og europæisk) økosystem, hvor data kan udveksles imellem forskellige sektorer.

 

En erstatning for ekstern styring

Cloud computerplatformen er en reaktion på udbredelsen af Amazon Web Services, Microsoft Azure og Google Cloud samt et ønske om datasuverænitet og sikkerhed. Med Gaia-X skal binde Europa sammen i en ny digital økonomi, lokalt, regionalt og international, med faste standarder og åbne teknologier. Det er et netværk for borgere, virksomheder, beslutningstagere, offentlig sektor og andre organisationer. I bund og grund alle der deltager i den digitale økonomi. Med brugen af åbne teknologier, giver Gaia-X mulighed for standardisering af datatransmission uden leverandørbinding.

 

Et open source føderalt lag

Arkitekturen bag Gaia-X består af tre lag: Data, infrastruktur og føderale services. Datalaget gør det muligt at skabe nye intelligente services (IoT, Big Data applikationer osv.), infrastruktur gør det muligt, at private aktører kan samarbejde om at tilbyde og udvikle services og det føderale lag understøtte data og infrastruktur og vil blive på open source licens. De føderale services sætter de tekniske minimumskrav.

Alt skal følge principperne for Security-by-Design og Privacy-by-Design samt være brugervenligt. Virksomheder, der ikke kan leve op til dette samt de fælles standarder, kan ikke deltage i projektet.

The first set of Federation Services will be provided as open-source software and will be made available for Code artefact according to Apache Software License v2 (ASL2) and Non code artefacts according to Creative Commons License with Attribution “CC-BY”.

- Hjemmeside for Gaia-X

 

En europæisk datastrategi

Gaia-X projektet og alliancen sigter mod at skabe et økosystem, hvor data udstilles, samles og deles på sikker og tillidsfuld måde. Brugerne skal altid opretholde suverænitet over egne data.

EUs datastrategi understreger vigtigheden af data som kilde til innovation. Datadreven innovation kan blive grundlag for: Personaliseret medicin, øget mobilitet og det giver et bedre grundlag for politiske beslutninger.

 

Næste skridt: Hubs

Gaia-X fik sidste år kritik fra Stefane Fermigier (CEO i Abilian og co-president i CNLL, en fransk organisation betsående af open source software virksomheder) og Sven Franck (marketingansvarlig i Nexedi, en af de største udgivere af open source software i Europa. Han leder også Free Web Endowment Fund og er bestyrelsesmedlem i Volt France) for at være en trojansk hest for tech-giganterne i Europa.

Det er en kritik, som synes at prelle af på de mere en 100 virksomheder og forskningsinstitutioner, som pt. er involveret i Gaia-X.

Næste skridt er dels at det videre arbejde bliver centret i Hubs, der skal stå for lokalt, regional og national implementering og dels at afslutte udbudsrunden for mulige implementeringspartnere.

 

 

 

Tag med videre

  • Det europæiske projekt Gaia-X er en cloud platform, der bygger på åbne teknologier og fælles standarder.
  • Gaia-X har en tredelt arkitektur, hvor det føderale lag er kernen, der understøtter de to andre (data og infrastruktur). Denne er baseret på open source licenser.
  • Projektet har pt. mere end 70 use cases i mere end 10 sektorer i 17 lande.

 

Læs flere artikler som denne på OSOR