Den frivillige forening Open Labs spillede en vigtig rolle, da Tirana Kommune overgik til FLOSS løsninger

2 september, 2021 af
Den frivillige forening Open Labs spillede en vigtig rolle, da Tirana Kommune overgik til FLOSS løsninger
OS2 – Offentligt digitaliseringsfællesskab, Rasmus Frey

Open Labs er en frivillig organisation med fokus på udbredelse af open source løsninger. Fællesskabet spillede en vigtig rolle i introduktionen of Nextcloud og Libre Office i den albanske hovedstad, Tirana Kommune. Open Labs’ formål er at promovere open source overfor lokale og regionale myndigheder i Albanien samt deltage på den internationale open source scene. Det gør de særligt igennem fysiske arrangementer, men COVID-19 har tvunget dem til at gentænke deres strategi.

 

Open Labs Albania er en interesseorganisation, som ønsker at promovere FLOSS (Free Libre Open Source Software). Den består udelukkende af frivillige kræfter. Det demokratisk opbyggede fællesskab startede i 2012 og har fornyeligt fejret 9 år på bagen. Open Labs vil bruge open source til at adressere lokale behov. F.eks. introducerede Open Labs Tirana Kommune til open source fildelingsprogrammet Nextcloud.

 

Samarbejdet med Tirana Kommune

To af de nuværende bestyrelsesmedlemmer for Open Labs, Mariana Balla (Product Owner) and Silva Arapi (Open Source Consultant), fortalte mig i et online interview, at det var dem, der introducerede Tiranas it-chef (på det tidsspunkt Ermir Puka) og to af hans medarbejdere til en af skifterne af Nextcloud i forbindelse med konferencen Open Source Conference Albania.

They had the discussion of how Nextcloud could solve the issues that the IT-department was facing at the time in terms of having a cost-effective solution, more control over their data, and also have a collaborative software which would help their entire distributed team to work in a more productive way. I think one of the factors of their migration to Nextcloud was this meeting and the sort of collaboration with the people of Nextcloud.

- Silva Arapi, bestyrelsesmedlem i Open Labs

Efter en succesfuld overgang til Nextcloud, besluttede it-chefen at implementere Libre Office i kommunens administrationer. Endnu en gang, forklarer Mariana Balla og Silva Arapi, satte Open Labs kommunen i forbindelse med medlemmer af Libre Office fællesskabet. Silva Arapi, som på det tidspunkt arbejdede i kommunens it-afdeling, siger, at implementering gav nogle organisatoriske udfordringer, men alligevel blev resultatet, at 80-90% af alle administrative computer nu kører på denne software.

 

Open source konferencer og frivillige

De frivillige i Open Lab spiller en central rolle i Open Source Conference Albania og i lignende arrangementer. Men COVID-19 pandemien satte en radikal stopper for det. Selv det fysiske lokale, som organisationen har – deres hacker ’space’ – blev de tvunget til at tænke nyt og gå over til online workshops og webinarer. Det standsede den indflydelse, som de havde haft under de fysiske konferencer samt muligheden for at opbygge varigt engagement for de frivillige.

For beginners who comes for the first time in the hacker space we try to introduce them to the non-tech part of open source, for example doing translations. If you are good at English, you can translate it into Albanian. This is a way to contribute, and this keeps people engaged so they keep coming at the hacker space and they get more familiar with how things work, and they meet people and get friends and this way we manage to engage non-tech people who are then don’t get scared of the hacker space.

- Silva Arapi, bestyrelsesmedlem i Open Labs

De frivillige kræfter i organisationen har blandet professionel baggrund. Det giver mulighed for at se produkter og konferencer fra forskellige vinkler. Mange er datalogistuderende, men ikke alle. Marianna Balla fortæller mig om en arkitekt, som blev del af fællesskabet med den idé at lave et open source projekt, der kunne dokumentere, hvilke bygninger der er blevet revet ned for nyligt.

We have always encouraged people to come and participate because it doesn’t have to be a technical person.

- Mariana Bella, bestyrelsesmedlem i Open Labs

 

De kommende projekter

Nu når COVID-19 restriktionerne bliver færre og færre, kan Open Labs igen fokusere på deres påvirkning af den offentlige sektor i Albanien, bl.a. igennem Open Source Conference Albania og FLOSS Balkan arrangementerne.

Desuden har foreningen flere internt projekter på tegnebrættet. En af dem handler om 3D-print og en anden om at udgive podcasts med samtaler med open source eksperter. På nuværende tidspunkt har de ikke planlagt projekter med den offentlige sektor.

 

 

Tag med videre:

  • Open Labs er en frivillige forening i Albanien, som har spillet en rolle i indføringen af open source værktøjer i Tirana Kommune.
  • Promovering af open source lokalt og regionalt har været stoppet under COVID-19 pandemien, men som restriktionerne opløses, kommer nye projekter på tegnebrættet.
  • Alle er velkommen i foreningen. Selvom mange er datalogistuderende, er foreningen åben for alle, der har lyst til at arbejde med eller bidrage til open source.

 

Læs flere artikler som denne på OSOR

Vores blogs