OS2mira: Selv-monitorering af smerter bliver hurtigt, nemt og effektivt

3 juli, 2020 af
OS2mira: Selv-monitorering af smerter bliver hurtigt, nemt og effektivt
OS2 – Offentligt digitaliseringsfællesskab, Rasmus Frey

OS2mira er et godt samtaleredskab og forbereder flere typer kommunale medarbejdere på deres arbejde med bl.a. borgere med smerter. Bare spørg tre borgere, der alle bruger Mira-appen

Mange stærke og vedvarende smerter holder en gruppe borgere væk fra arbejdsmarkedet. Mens de går til behandling, kan de også være tilknyttet et jobcenter. Når borgerne møder deres sagsbehandler eller behandler (fx en fysioterapeut), vil de blive spurgt til, hvordan det er gået siden sidst. Det kan være svært at huske, hvordan man præcist havde det for en uge eller to siden. Samtidigt står sagsbehandleren eller fx fysioterapeuten uforberedt, indtil det øjeblik de taler med borgeren i jobcentret eller til behandlingen.

 

Undgå at starte forfra

Hvis borgerne havde en løsning, hvor de kunne registrere deres smerter, kunne borgerne notere, hvordan de har det en given dag og give mere kvalificerede svar på spørgsmålet ’Hvordan har du haft det siden sidst?’ Hvis løsningen samtidigt sendte de data til sagsbehandleren eller fysioterapeuten, ville medarbejderne også være velforberedte til samtalen eller behandlingen og undgå at skulle starte forfra hver gang. Og den løsning findes! Det er en app, der hedder OS2mira.

Det er et rigtig godt samtaleværktøj, som også har gjort, at min fysioterapeut har kunnet tjekke ind hos mig i de perioder, han har kunnet se, at jeg har været ekstra belastet og lige hjælpe med at få skabt bedre rammer, så jeg ikke vælter helt. Det er en kæmpe hjælp, at han kan kigge lidt med og være med på den måde i mit liv.

– Tina, bruger af Mira-appen

 

Det, der kan måles på

Tina har brug appen flittigt under coronakrisen, hvor hendes ugentlige behandlinger har været aflyst. Hvad og hvornår der skal registreres i appen afhænger af opsætningen, som er fastsat af de kommunale medarbejdere, som borgeren er i kontakt med. Typisk vil det besluttes i forbindelse med den første konsultation mellem borger og medarbejder, hvilke målepunkter som kunne være belyse situationen bedre. Det vil danne grundlag for en mere nuanceret indsigt både for borger og medarbejder og derved styrke samarbejdet.

 

Nem at bruge

Borgerne kan fx blive bedt om at registrere, hvordan deres dag har været på en skala fra 1 til 10, deres energi i løbet af dagen, deres stressniveau, deres humør, antal skridt og ikke mindst deres smerter. Data er tilgængelig for både borgeren og for de kommunale medarbejdere.

Det er bare så nemt at bruge den. Man logger lynhurtigt ind med en selvvalgt kode og skal bare justere en cursor og placere den på tallene 1-10 så den passer til mit niveau ift. de områder, jeg skal måle på. Der er mulighed for at kommentere ved hvert punkt, hvis der er noget, der kræver en forklaring. 

– Sofie, bruger af Mira-appen

 

Bryd med et uhensigtsmæssigt mønster

OS2mira appen er en selv-monitoreringsapp, der også har den fordel, at det bliver lettere for en borger at se sammenhænge mellem aktivitet og smerter. Det gør det muligt at bryde med mønstre, der giver smerter og ubehag.

Grafen i appen giver et godt indblik i hensigtsmæssige, men også uhensigtsmæssige mønstre og derved giver mig mulighed for at ændre dem.

– Henrik, bruger af Mira-appen

Sofie fortæller, at hun godt kan lide at kunne følge med i sine egne registreringer, der bliver vist på en graf i appen. Det føler hun giver en bedre forståelse af egen situation.

 

En lille smule mindfulness

OS2mira sender notifikationer ud for at huske borgerne på at registrere i appen. Nogle gange én gang om dagen, andre flere gange. Det afhænger af behovet.

Henrik sammenligner registrering i appen med mindfulness: ”Det er en rigtig sund øvelse, i hvert fald i mit tilfælde, hvor jeg har det med at "pakke smerterne væk"”. Appen giver altså grønt lys for at fokusere på sig selv et par gange om dagen og spørge sig selv ’hvordan har JEG det egentligt’.

 

Skal være digitalt!

Det er vigtigt for både Tina, Sofie og Henrik, at det er en digital løsning frem for registrering med papir og blyant. Henrik forklarer, at han altid har sin mobil på sig, så han kan registrere på de givne tidspunkter: ”Det tager max et minut at indtaste data, og så laver appen selv en graf, så man kan sammenligne dagene.”

Tina kalder OS2mira-appen hurtig, nem og effektiv at bruge, og Sofie peger på at netop det gør det overskueligt at registrere til trods for kroniske smerter og stress.

Jeg skal ikke gå at huske på det, indtil jeg får tid eller mulighed for at skrive det ned. Og det betyder stort set ingenting ift. hvad jeg laver, eller hvor jeg er. Jeg kan stå i kø i Brugsen eller sidde i venteværelset hos lægen. Det tager ingen tid at få registreret det, og det kan gøres hurtigt og diskret.

– Sofie, bruger af Mira-appen

 

Hør mere om OS2mira

Du kan høre mere om brugen af appen ved at kontakte fysioterapeut Anders Rosgaard andr@aarhus.dk. Er du interesseret i at bruge appen og være med i fællesskabet om dens videre udvikling og vedligehold, så kontakt OS2-sekretariatet på os2@os2.eu.

-----

OS2mira kan bruges i flere typer offentlige myndigheder, bl.a. forskellige afdelinger i kommunerne og i regionerne. Appen kan bruges alle steder med relations arbejde.

-----

Henrik, Sofie og Tina har ønsket at være anonyme, og det er derfor ikke deres rigtige navne. Redaktionen er deres identitet bekendt.

Tags
Vores blogs