Kausal Watch stiller kommuner til ansvar for deres klimamål

12 juli, 2021 af
Kausal Watch stiller kommuner til ansvar for deres klimamål
OS2 – Offentligt digitaliseringsfællesskab, Rasmus Frey

I 2019 udgav Helsinki kommune, Finland, en platform til at skabe overblik over klimamål og handlinger. Et år senere var platformen voksede til at være en selvstændig virksomhed brugt af flere kommune. Kommunerne er de primære brugere af denne løsning, der holder dem ansvarlige for deres handlinger på klimaområdet og som understøttes af et aktivt open source fællesskab.

Kausal Watch er et klimamonitoreringsværktøj. Det er en data-drevet platform til at skabe oversigt over mål og udviklinger. Det hele startede i Helsinki kommune, men brugen af løsningen har bredt sig til flere kommuner. Virksomheden bag har valgt at udgive på open source licens for at fordre en større samskabelse, mens slutbrugerne er kommunerne.

Platformen bygger på konkret viden fra den tidligere ekspert i klimaændringer i Helsinki Kommune, CEO Sonja-Maria Ignatius. For Helsinki har en ambitiøs klimaplan, men manglede redskaber til at skabe overblik og styre processen. Sonja så den udfordring og handlede på det.

 

Ikke flere emails og excel ark

Inden Kausal Watch styrede kommunale medarbejdere deres klimahandlinger og -mål igennem emails frem og tilbage samt excelark. Dette er i en kommune med 90 afdelinger, 38.000 ansatte og flere konsulenter.

Sonja samlede et hold af eksperter og byggede en digital platform til at monitorere kommunens fremskridt. Løsningen bygger på åbne data. Efter et år med agile udviklinger, kunne de præsentere Helsinki Climate Watch.

 

Bredere open source udvikling

Andre kommuner begyndte at vise interesse for den data-drevne klimaplatform. Det affødte virksomheden Kausal Watch. I april 2020, var platformen klar til brug for andre kommuner.

Platformen bliver løbende udviklet på i det åbne. En open source licens og arbejdsmetode gør den tilgængelig for et bredt udviklerfællesskab. “To get a maximum positive impact and make the good practices available as wide as possible, open source was considered the best way” skriver Sonja I en mail til mig. De har besluttet for en AGPL v3 licens. Det betyder, at alle, der laver ændringer i koden, skal give tilbage til den oprindelige kildekode.

Når kommuner beder om nye udviklinger, bliver det finansieret af kommunerne selv. Udviklingstiden er kort. Sonja skriver, at setup af systemet kun tager et par dage afhængigt af hvor mange mennesker, der internt i kommuner, hjælper med udviklingen.

To get a maximum positive impact and make the good practices available as wide as possible, open source was considered the best way.

- CEO, Sonja-Maria Ignatius

 

Dialoger om klima

Kausal Watch er bl.a. sat i verden for at skabe gennemsigtighed. Platformen giver borgerne direkte indsigt i, hvor tæt kommunen er på at opnå det klimamål. Borgerne kan derfor holde de kommunale medarbejdere ansvarlige for f.eks. manglende handling.

Platformen er et sted, hvor kommunen kan indsætte deres klimamål, KPIer og komtaktpersoner i real tid i en data-drevet og brugervenlig løsning.

Platformen giver mulighed for intern og ekstrem kommunikation. Det skaber en dialog mellem borgere, virksomheder, kommunale medarbejdere og beslutningstagere. Alle kan følge klimahandlingerne og fremgangen.

Da Helsinki Climate Watch blev lanceret I 2019, blev der formet en aktivist gruppe af borgere. De fulgte indhold og kontaktede de ansvarlige personer og spurgte til, hvordan de selv kunne hjælpe.

Kausal har udgivet en ny service kaldet Kausal Paths til at skabe scenarier og beregne indvirkningerne af forskellige emissions reducerende tiltag for at komplementere monitoreringsplatformen. Det skaber et aktivt netværk, hvor byer og andre aktører kan dele viden, fejltagelser og opmuntre hinanden til de mere effektive tiltag.

Som holdet bag Kausal Watch udtrykker det i et blogindlæg på Medium: “Don’t be shy about including citizens and about climate issues when emissions need to be reduced quickly.”

Don’t be shy about including citizens and about climate issues when emissions need to be reduced quickly.

- Holdet bag Kausal Watch

 

 

Tag med videre

  • Kausal Watch er en data-dreven online løsning for kommuner, der her kan monitorere deres klimamål og handlinger.
  • Løsningen har en open source AGPL v3 licens, hvilket stiller krav til udviklere og at de skal give deres udvikling tilbage til fællesskabet.
  • Open solution løsningen giver også mulighed for at borgere kan “kigge over skulderen” på kommunerne og holde dem ansvarlige for deres handlinger og mål.

 

Læs flere artikler som denne på OSOR