Irsk COVID-19 smitteopsporings app går internationalt som COVID Green

13 juli, 2021 af
Irsk COVID-19 smitteopsporings app går internationalt som COVID Green
OS2 – Offentligt digitaliseringsfællesskab, Rasmus Frey

Irlands COVID-19 smitteopsporingsapp blev for et år siden (juni 2020) udgivet nationalt. Den blev populær og blev også grund for kildekoden til Linux Foundation’s COVID Green project. Denne open source kodebase er blevet brugt flere steder i USA.

 

I begyndelse af juni 2020 udgav de irske sundhedsmyndigheder en open source smitteopsporings app til Android og iOS. Her er det værd at nævne følgende: 1) Appen var populær nationalt allerede fra starten og 2) den blev kodebasen for Linux Foundation Public Healths projekt COVID Green.

 

Populær i Irland

Inden for de første otte dage blev den irske app downloaded 1,3 millioner gange (ud af en befolkning på 4,9 millioner, inklusiv børn). Appen virker som de mange andre europæiske apps ved at registrere en mulig smitte mellem personer, der har været i mindre end to meter afstand og i mere end 15 minutter. Avisen the Guardian har tidligere sammenlignet kontakten mellem de digitale nøgler som ”digitale håndtryk”.

Appen var med på første bølge af nationale apps, der kunne udveksle informationer med andre apps, selvom brugerne krydsede landegrænser (dette er forbundet med European interoperability gateway). Irlands smitteopsporings appen var blandt de tre første med den funktionalitet – sammen med Tyskland (Corona-Warn-App) og Italien (Immuni). Det står der i en pressemeddelelse fra Irlands sundhedsvæsen (HSE) fra oktober 2020. Virksomheden NearForm stod bag udviklingen af appen, som de udgav på open source MIT licens.

 

COVID Green projektet

Under en måned efter at Irlands opsporings app udkom, annoncerede HSE, at appen var blevet en af de første projekter under den nye Linux Foundation Public Health Initiative. Kildekoden er derfor tilgængelig under navnet COVID Green og er stadig vedligeholdt af udviklerne på NearForm. Denne gang er den udgivet på en Apache 2.0 licens.

COVID Green bliver brugt både i Europa og i USA. En pressemeddelelse fra oktober 2020 viste, at kildekoden blev brugt helt eller delvist af::

  • New York and New Jersey, USA,
  • Pennsylvania, USA,
  • Delaware, USA,
  • Jersey, USA,
  • Nordirland,
  • Skotland,
  • Gibraltar.

 

Linux Foundation Public Health Initiative

Der er tre projekter under kategorien ‘eksponeringsnotifikation’: COVID Green, COVID Shield og Herald.

Linux Foundation Public Health (LFPH) hosts open source projects for Public Health Authorities (PHAs) to use in their efforts to fight COVID-19 and future epidemics.

- Website for Linux Foundation Public Health Initiative

I maj 2021 har Jenny Wanger reflekteret over ‘Exposure  Notification Technology in the US: One year reflection’. Hun har noteret sig, at der er (og har været) en general udfordring i forhold til en samlet udrulningsplan, strategi og markedsføring af apps. Det har betydet et lavt nummer af brugere i USA. Der har også været generelle flaskehalse på grund af manglende time, ressourcer og personale. Men open source kodebaserne har bidraget positivt ved blandt andet at være billigere og apps har betydet og betyder stadigt at et lavere antal personer er blevet smittet.

 

 

Tag med videre

  • Den irske smitteopsporings app er en af kodebaserne i Linux Foundation Public Health Initiative under navnet COVID Green.
  • Appen er populær i Irland har er blevet brugt helt eller delvis i bl.a. USA.
  • Open source alternativer til eksponeringsnotifikations apps er et middel imod COVID-19 spredning.

 

Læs flere artikler som denne på OSOR

Vores blogs