Global open source sundhedsplatform startede i en lokal sundhedsklinik

19 marts, 2021 af
Global open source sundhedsplatform startede i en lokal sundhedsklinik
OS2 – Offentligt digitaliseringsfællesskab, Rasmus Frey

OpenMRS’ fællesskaber tæller både offentlige og private partnerne og mere end 3.000 mennesker online samt adskillige offentlige og private partnerskaber. OpenMRS er mere en strøm-til-papiret for det er dynamisk og inddrager sundhedspersonalet.

 

En vigtig del af et bæredygtigt open source projekt er fællesskabet bag og det har OpenMRS organisation et særligt øje for. OpenMRS platformen er en global sundheds-it-platform med flere samarbejdspartnere i både den offentlige og private sektor. Helt præcist: ”OpenMRS is a platform that countries and implementers use to create a customized EMR system in response to actual needs on the ground.

Platformen hjælper i sundhedssektoren. Særligt i lande med en svagere offentlig infrastruktur. Helt fra starten har OpenMRS haft et offentligt bindeled, til en sundhedsklinik i Kenya og Rwanda.

 

Bonus ved open source modellen

Udgangspunkter for projektet var en strøm-til-papiret tanke. Mens en virksomhed, der udvikler proprietær software, kan løse den opgave til fulde, er flere fordele for offentlige sundhedsklinikker ved at bruge open source software i stedet.

Open source giver mere kontrol over egne it-systemer. Det er billigere, fordi det er uden abonnement. Det er sikkert (det synes selv det amerikanske forsvar). Det giver gennemsigtighed for borgere og medarbejdere.

Og OpenMRS har høstet flere gevinster end det. De har aktive, online fællesskaber af udviklere og de har inddraget både brugere og frivillige i fællesskaberne. Som der står på hjemmesiden: “OpenMRS is a global community of truly dedicated, talented, and generous contributors who build and maintain the OpenMRS platform and other, foundational OpenMRS technical products.“

 

Et generisk journalsystem

Oprindeligt var OpenMRS et projekt tænkt til at understøtte sundhedsklinikker i lande i det globale Syd i deres arbejde imod HIV/AIDS, TB og malaria. OpenMRS bliver i dag brugt på næsten alle kontinenter i mere en 5.000 sundhedsklinikker og hospitaler i over 40 lande, hvor 12,6 millioner patienter har draget fordel af sundhedsarbejde med OpenMRS siden 2004.

Platformen er designet som ”a generic medical record system that can support the care of patients, gathering observations, encounters, notes, and other data from the healthcare system and rendering those in summaries, reports, and data views that would improve the effectiveness of the people using the system.”

 

Finansiering og udviklingskraft

Partnerskaber finansierer eksistensen og udviklingen af OpenMRS (som organisation og platform), men nogle partnerne er også helt centrale i udviklinger af features og projekter.

Center for Disease Control and Prevention (Det offentlige sundhedsinstitut i USA), Indiana University (XSEDE-afdeling) og Oregon State University Open Source Lab (OSUOSL) er et par af projektets offentlige og bidragende partnere. Disse universiteterne har arbejdet med kode til OpenMRS platformen og de er ikke de eneste.

 

Bidrag til et repository og/eller et Local Community

OpenMRS og organisationen har bidragernes ryg. I dag har OpenMRS 274 repositories på deres Github med 74 bidragende profiler bag. Men de har også en lang række af udviklingsprojekter, som er lige til at gå i gang med som programmør. Her står OpenMRS’ wiki klar til at vejlede om Project Lifecycle, Best Practices, Templates og Project Management. Sundhedspersonale og designere (og andre professioner) bidrager også i det endelig resultat i det online fællesskab.

OpenMRS har også Local Communities, som adskiller sig fra de online projekter. Lokale fællesskaber er interessefællesskaber, geografiskbaserede grupper eller grupper med særligt fokus på udbredelse af platformen. Fælles for de lokale fællesskaber er, at de er selvstyrende, mødes regelmæssigt og har et officielt navn givet af den overordnede OpenMRS organisation, som de også skal være i forbindelse med.

 

Lokal ønsker

OpenMRS vil meget gerne have sundhedspersonale til at være med i de lokale fællesskaber. Det sikrer at, platformen og organisationen bag har en stærk forbindelse mellem de offentlige aktører, platformen og dens udvikling. På den måde sikres at brugerne af platformen, sundhedspersonalet, hjælper med at sætte retningen for hvilke de behov og ønsker de har samt at de deltager i udbredelsen af platformen: Spread the word, please.

 

 

Tag med videre

  • Sundhedspersonale (brugerne) er blandt designerne af OpenMRS.
  • Platformen har et stort fællesskab bag sig, der løbende forbedre platformen og skaber nye elementer.
  • Med OpenMRS får hospitalet ejeskab over deres it-system.

 

Læs flere artikler som denne på OSOR

------

Photo by Freepik at flaticon