Fire forskellige open source licenser udfoldet

Levende artikel, der præsenterer fire forskellige licenser over fire dage i uge 30 2023
24 juli, 2023 af
Charlotte Heikendorf

Photo by NordWood Themes on Unsplash.com



European Union Public Licence (EUPL)

Der findes mere end 200 open source licenser. Ikke alle er godkendt af Open Source Initiative (OSI), der dog har mange på deres liste. En af de godkendte licenser fra 2009 er European Union Public Licence, der er efterfølgeren til IDABC og tiltænkt til at stimulere udviklingen af platforme for offentlige services på tværs i EU. 

EU-Kommissionens licens – EUPL – er en open source copyleft licens, hvor en ændret kode skal bære samme licens som originalen. Open source licenser kommer i to brede kategorier: Copyleft og permissive.

Copyleft kræver, at bidragsydere og brugere, der laver en ændring, skal udgive koden på samme licens som originalen. Mens permissive licenser er mere laissez-faire og ikke kræver, at koden skal udgives på samme licens. Her kan bidragsydere angive egen licens. Også hvis koden bliver brugt til proprietær software (eksempler på permissive koder er MIT og GPL). Licensen angiver altså, hvordan koden kan bruges i fremtiden.

EUPL licensen er open source, fordi intentionen var at dele så meget og så bredt som muligt i EUs medlemslande. Licensbeskrivelsen findes pt. i 23 sprog for at gøre det nemmere at gennemse for jurister i medlemslandene.

I artikel 5 i beskrivelsen af EUPL v 1.2 på Open Source Initiatives hjemmeside står, at kode må udgives på kompatible licens under kravene for denne licens.

Kompatible licenser er: 

·         GNU General Public License (GPL) v. 2, v.3

·         GNU Affero General Public License (AGPL) v. 3

·         Open Source License (OSL) v. 2.1, v. 3.0

·         Eclipse Public License (EPL) v. 1.0

·         CeCILL v. 2.0, v. 2.1

·         Mozilla Public Licence (MPL) v. 2

·         GNU Lesser General Public Licence (LGPL) v. 2.1, v. 3

·         Creative Common Attribution-ShareAlike v. .3 (CC BY-SA 3.0)

·         European Union Public Licence (EUPL) v 1.1, v. 1.2

·         Québec Free and Open-Source Licence – Reciprocity (LiLiQ-R) or Strong Reciprocity (LiLiQ-R+)



Mozilla Public Licence  (MPL)

Langt de fleste af OS2s produkter er udgivet på Mozilla Public Licence (MPL 2.0). MPL er en svag copyleft. Copyleft kræver, at bidragsydere og brugere, der laver en ændring, skal udgive koden på samme licens som originalen.

En svag copyleft betyder, at software kan deles uden, at der er krav om, at det skal have samme licens, så længe det ikke begrænser modtagernes rettigheder til den original kode. Koden kan kombineres med koder under andre licenser, men modifikationer skal gives tilbage til den originale kildekode. Hvis de nye filer ikke er på en MPL-licens, tæller de som ændringer og skal per princip ikke afleveres tilbage til originalen.

Ændringer defineres som:

1.10. “Modifications”

means any of the following:

  • any file in Source Code Form that results from an addition to, deletion from, or modification of the contents of Covered Software; or
  • any new file in Source Code Form that contains any Covered Software.


Bidragsydere eller brugere, der forker, må gerne opkræve penge for f.eks. garanti og support (punkt 3.5). Men de må kun gøre det på egne vegne. Kvalitet og performance af koden er den der forkers ansvar (punkt 6.0).

Mozilla Foundation er licenssteward og vedligeholder licensen. Organisationen er en global non-profit “dedicated to building openness, interoperability and individual empowerment into the Internet.”

Friheden i MPL licensen ligger i mellem Apache licensen, der ikke kræver at ændringer skal deles og GNU licensen, der kræver, at ændringer skal deles.

Open Source Initiative kategoriserer MPL som populært og med et stærkt community.



Massachusetts Institute of Technology (MIT)

MIT er en permissive licens, der giver (stort set) fuldstændig frihed til at bruge, kopiere, ændre, merge, udgive, distribuerer eller sælge, så længe at licensen er indskrevet i koden. Det er en af de enkleste open source licenser og indeholder kun 171 ord.

Intentionen bag licensen i 1983 var at sikre, at kode fortsat kunne deles fri imellem akademiske institutioner. Friheden i licensen gør det også muligt at bruge MIT-kode i udviklingen af proprietær software.

MIT har følgende to krav, når man laver en kopi eller ændring af koden:

  • The original copyright notice
  • A copy of the license itself

Ulig copyleft licensen kræver MIT licensen ikke, at man giver kode tilbage til originalen eller udgiver under samme licens. 

Man kan gøre det meste med en MIT-licens, bare ikke at holde originalforfatteren juridisk ansvarlig for noget eller sletter den originale licens fra egen version af koden.



Apache License

Ifølge en undersøgelse fra Mend.io i 2021 bliver Apache v.2 brugt i 30% af alle open source projekter (en første plads i undersøgelsen) efterfuldt af MIT med 26%.

Apache licensen er en permissive licens lige som MIT, men den kommer med andre restriktioner. Det giver en høj grad af frihed til at se, bruge, ændre og dele koden med minimale krav og uden krav om at bidragsydere skal udgive på samme licens. Licensen er styret af Apache Software Foundation.

En markant forskel på MIT og Apache er, at Apache licensen kræver, at signifikante ændring til koden skal fremgå i den nye kode. Hvis kommercielle virksomheder bruger apache software behøver de ikke udgive hele deres kode offentligt, men det skal fremgå under NOTICE, at koden har ændringer i forhold til original koden. Det er nok, at ændringsnotifikationer frigives for at overholde kravene under Apache licensen. Apache License 2.0 er kompatibel med flere copyleft licenser, der i blandt GPLv3, så længe at krav fra begge licenser er overholdt.


Tags
Vores blogs