En open source værktøjskasse for botanikere

20 august, 2021 af
En open source værktøjskasse for botanikere
OS2 – Offentligt digitaliseringsfællesskab, Rasmus Frey

Botaniske haver i Schweiz og Frankrig har sammen udviklet en række mikroservices til dokumentation og deling af data mellem deres og andre botaniske haver.

 

Les Convervatoire et Jardin bontaniques de la Ville de Genève (CJB) er et museum og en institution i Geneve, Schweiz. De har taget initiativ til en open source ”værktøjskasse”, Botalista, som blev færdig i september 2020. Intentionen var at imødekomme behovet hos alle botaniske haver. De involverede haver i Paris, Bordeax, Bern og Lausanne krævede en robust, skalerbar og tilpasningsdygtig applikation på flere sprog og tilgængelig overalt. Det skulle være en applikation, hvor data om flora kunne deles mellem institutioner uden at de skulle være afhængige af regneark.

 

Bygget af mikroservices

I første omgang blev Botalista lavet som en webapplikation bestående af flere moduler (microservices), hvor hver var ansvarlig for et element i arbejdsprocessen. Nu virker disse services også på andre devices.

Botalista takes into account all the work processes related to the management of botanical collections: management of accessions (herbaria, seeds, living plants, etc.), management of botanical nomenclature and taxonomy, field collections, cultivated specimens, images and documents, ex situ and in situ conservation programs, localization of cultivated specimens, flora programs, etc.

- Hjemmeside for Botalista

På nuværende tidspunkt er applikationen implementeret i fire botaniske have; tre i Schweiz og en i Frankrig, mens to andre i Frankrig er på vej ind i fællesskabet.

 

Datadeling

Fællesskabet omkring Botalista er åbent, både i kode og i data. Her kan de botaniske have dele og drage nytte af hinandens data. Kommunikation går igennem et datadelingscenter. Datatyper er bygget på internationale standarder for deling af biologiske data.

I 2019 blev der afholdt en workshop, hvor et team fra Botalista projektet deltog sammen med World Flora Online. Formålet med Botalistas deltagelse var at definere, hvilke funktioner der er nødvendige for styring af data til World Flora Online. Datastyring er nødvendig, fordi Botalista ønsker at leve op til United Nations Convention on Biological Diversity's Global Strategy for Plant Conservation med deres datadeling.

Udviklingen af open source projektet sker på baggrund af brugerne og værktøjet blev færdig i september 2020 og har nu kørt kun 9 måneder.

Bostalia er ikke eneste open source app på markedet, der kan håndtere biodiversitetsinformation og er rettet imod botaniske haver:

 

 

Tag med videre

  • Botalista er en applikation til botaniske haver, der er bygget op af open source mikroservices.
  • Løsningen blev udgivet i september 2020 og vil snart væres i brug i seks haver i Schweiz og Frankrig.
  • Botalista blev udviklet til at møde internationale standarder for datadeling og at pensionere regnearkene, og selvfølgelig til at imødekomme projektgruppens behov.

 

Læs flere artikler som denne på OSOR