Case: Implementering af OS2borgerPC på Vordingborg Kommunes biblioteker

20 december, 2021 af
Case: Implementering af OS2borgerPC på Vordingborg Kommunes biblioteker
OS2 – Offentligt digitaliseringsfællesskab, Rasmus Frey

Bibliotekerne i Vordingborg overhalede borgerservice indenom, da de opsatte OS2borgerPC på NUC-computere på alle bibliotekerne. I dag er løsningen i brug på publikumscomputerne og den er ved at blive opsat i borgerservice. Det har gjort styringen og opdateringen af computerne nemmere og sikret imod keyloggers.

 

Vordingborg Kommune har 45.377 indbyggere og fire biblioteker. OS2borgerPC – et Linux styresystem og en webplatform til remote management – kører på bibliotekerne, hvor der er i alt 25 computere samt på en håndfuld computere i kommunens borgerservice. Alexander Svend Schlotfeldt er it-medarbejder på Vordingborgs biblioteker og har sammen med en kollega sat OS2borgerPC op på alle bibliotekernes computere. Jette Mehlsen er bibliotekar og leder på team it. Hun har været med inde over alle drøftelser om, hvorvidt it-løsningen skulle i brug hos dem.

 

Mange manuelle opdateringer

OS2borgerPC tog over efter Windows 7 på Vordingborgs biblioteker. De Windows baserede computere havde en låsningssoftware og enhver opdatering krævede, at Alexander og hans kollegaer skulle hen til hver enkelt computer hver for sig for at sætte opdateringer i gang eller lave rettelser. Sammen med ønsket om højere sikkerhed, var de manuelle opdateringer én grund til at gå væk fra Windows.

 

En tilpasset løsning

På kommunens biblioteker kan alle computere nu opdateres gruppevis og bibliotekerne har også tilkøbt metalkabinetter til deres NUC pc’er for at øge sikkerheden og undgå keyloggers.

Det er nemmere med hensyn til opdatering af flere computere på en gang, også med nye udrulninger og så selvfølgelig sikkerheden også. - Alexander Svend Schlotfeldt, it-medarbejder

Alexander har tilpasset løsningen efter Vordingborg Kommune og der er forskelligt image alt efter hvilken målgruppe, som pc’erne er henvendt til. Det er også muligt at komme med sin USB-pen og få printet. Personalet har en nøgle, så de kan åbne for en usb-forlænger, der ellers er låst for publikum. Print er en af de ting, som computerne bliver brugt til, sammen med søgning, opgaveskrivning og YouTube kiggeri. Linux styresystemet ser lidt anderledes ud end det typiske Windows set-up og det har taget lidt tilvænning for både personale og publikum.

 

Implementering med inddragelse

Inden OS2borgerPC kom i hænderne på personalet, startede Alexander med at installere softwaren på en testcomputer på hans kontor. Da it-afdelingen var tilfredse, blev computeren sat hen til personalet inden den store udrulning på bibliotekerne, for at høre om de havde indvendinger.

I sin opsætning har Alexander lavet nogle genveje til f.eks. borger.dk, til bibliotekets egen hjemmeside og til forskellige søgedatabaser. Derfor peger Jette også på, at der skal nogle it-kompetencer til for at kunne sætte OS2borgerPC op i egen kommune. Også selvom flere af de scripts, som Alexander har lavet, er tilgængelig i de seneste opdateringer.

 

Implementeringstip

OS2borgerPC har sparet Alexander, Jette og deres kollegaer fra at tænke på potentielle sikkerhedsbrud og ikke mindst fra at skulle opdatere alt manuelt. Det kan de nu gøre med en webplatform, hvor computerne kan fjernstyres.

Alexander og Jette har et par gode råd til nye brugere af OS2borgerPC:

  1. Start på en testmaskine.
  2. Afprøv de scripts som giver bedst mening.
  3. Lad personalet prøve softwaren, før I ruller ud.

 



Giver det værdi for dig? Læs om OS2borgerPC



Hvem anvender det allerede?



Tilslut dig og vær med til vedligehold og udvikling

 

Vores blogs