Blog: Intern vidensdeling inspireret af Open Source

8 juni, 2021 af
Blog: Intern vidensdeling inspireret af Open Source
OS2 – Offentligt digitaliseringsfællesskab, Rasmus Frey

- og mine anbefalinger til, hvordan du undgår typiske forhindringer

 

Blogindlæg af Morten Astrup Christensen, partner i it-konsulent- og udviklingshuset IT Minds.

 

Som it-konsulent- og udviklingshus er vi i høj grad afhængige af, at vi deler viden og kode internt - dels for at arbejde effektivt og spare tid, dels for at drage gavn af alle de erfaringer, vi gør os fra vores it-konsulenters forskellige projekter. Udover at vi selv arbejder med Open Source - f.eks. har vores projektleverance for nyligt gjort noget Open Source-kode tilgængeligt, som i dag bliver downloadet mere end 5000 gange om ugen - så overfører vi også Open Source-principper til vores interne vidensdeling.

I dette blogindlæg giver jeg mine anbefalinger til at overkomme de typiske forhindringer, der kan stå i vejen for intern vidensdeling.

 

Disse forhindringer skal I kende til

Det kan være udfordrende at gøre kode tilgængeligt på tværs af en organisation. Ofte vil man opleve, at udvikler-teams opretter deres individuelle biblioteker til logging, CI/CD-værktøjer og andre procedurer til at bruge relevante tools og software. Dette fænomen beskriver mine udvikler-kollegaer som boilerplate code; altså kode der bliver skrevet fra bunden igen og igen med få eller ingen variation.

Hvordan undgår vi at bruge dyre ressourcer på at udvikle boiler code? Det hele handler om disciplin, tid, de rette redskaber og ej at forglemme, god kommunikation.

 

Svært at identificere, hvem der tidligere har skrevet koden internt

En typisk forhindring for en optimal brug af delbar kode internt i jeres forretning er, at det kan være svært at identificere om der tidligere er skrevet noget kode, man skal bruge - og i så fald af hvem. Det sker ofte i større organisationer eller kommuner med flere forskellige udvikler-teams. Skal man bruge tid på at lokalisere, hvem der muligvis tidligere har skrevet koden eller selv skrive den? Ja… Det sidste kan virke mere overskueligt end det første.

 

Koden kan ikke bruges 1-1

Er man lykkes med at identificere, hvem der har delbar kode, kan man stå overfor næste forhindring, nemlig at man ikke kan overføre koden 1-1 til ens udfordring. En hurtig løsning kan være at kopiere koden og så lave små tilpasninger for at få enderne til at mødes. Dette kan dog i værste tilfælde føre til nye udfordringer. Kopieret kode har nemlig en tendens til at miste forbindelsen til kildekoden.

 

3 måder at sikre værdien af Open Source

I vores projektleverance-team har vi samlet tre forslag til, hvordan du kan skabe værdi ved at overføre Open Source-principper til jeres interne vidensdeling. Vores forslag tager udgangspunkt i de erfaringer, vi har gjort os fra vores mange års arbejde med Open Source.

 

1) Identificer én “Open Source Officer”

Vi anbefaler at have 1-2 udviklere, som er ansvarlige for kildekoden, så man sikrer et kontinuerligt fokus på at vedligeholde og videreudvikle kildekoden samt sikre, at koden ikke bliver outdated. Samtidig er det dem, der kan definere en standard og struktur for deling af intern viden i forretningen. Hos IT Minds er det for eksempel vores Principal Developer, der har dette ansvar.

Hertil findes der forskellige automatiske værktøjer, der kan understøtte at identificere forskellige afhængigheder. Vores foretrukne værktøj til depedencies er f.eks https://github.com/, som er ‘the number one’ inden for automatisk at holde OS-pakker opdateret.

 

2) Afsæt tid til at gøre kode tilgængeligt internt

Open Source er først rigtig værdiskabende, hvis det er let tilgængeligt. Ligeledes skal den være velstruktureret og dokumenteret. Det kan for eksempel gøres med en readme.md, der forklarer formålet med projektet til den skrevne kode samt hvordan koden er anvendt.

 

3) Facilitér vidensdeling i organisationen

God kommunikation er vejen frem. I stedet for at sende en masse alle-mails ud og efterspørge noget specifik kode, er det en god idé at have ét sted, som samler kommunikationen om Open Source. Vi er rigtig glade for at bruge Slack til dette formål - her kan vi dele viden på bestemte channels uden, at det forstyrrer dem, det ikke er relevant for.

 

Har I erfaringer med måder at dele intern kode hos jer, så tilføj dem gerne i kommentarfeltet. Så kan vi sammen dele viden om, hvordan vidensdeling kan skabe værdi for forretningen.

Tags
Vores blogs