Blog: Hardware til sundhedsvæsnet bør være open source

19 marts, 2020 af
Blog: Hardware til sundhedsvæsnet bør være open source
OS2 – Offentligt digitaliseringsfællesskab, Rasmus Frey

Blogindlæg af Charlotte Heikendorf, community manager i OS2 – Offentligt Digitaliseringsfællesskab

 

I Italien har en lille virksomhed i Brescia 3D-printet ventiler til respiratorer. Hvis det kommer til det i Danmark, bør vi holde løsningen open source for patienternes og økonomiens skyld.

Ingeniøren har berettet, at en italiensk virksomhed har 3D-printet respiratorventiler, der kan erstatte de originale, som der er mangel på i forbindelse med COVID-19 og flere danske virksomheder har allerede meldt sig klar til at 3D-printe hospitalsudstyr. Det er fra mit synspunkt et rigtig godt tidspunkt til at introducere open source hardware tanken. Open source metoden er ikke reserveret software og kan nemt overføres til hardware løsninger.

Eksempelvis har OS2 en open source boks til at beskytte NUC-computere imod keylogger på bibliotekerne. COVID-19 er selvfølgelig i en helt anden skala end keyloggere på bibliotekerne, men ikke desto mindre kan vi tage ved lære af metoden.

 

Patenter, der står i vejen

Open source hardware er en nødvendighed, for som man så i Italien, er det ikke altid, at originalleverandøren vil overgive designfiler, hvilket i dette tilfælde betød, at ventilerne skulle bygges from scratch. Ifølge originalleverandøren er dette et brud på deres patent og dermed ulovligt. I dette tilfælde står patenter altså i vejen for livsreddende udstyr.

 

Høj kvalitet, lav pris

Open source hardware har flere fordele: Det holder kvaliteten oppe og prisen nede og i tilfældet med hospitalsudstyr kan det også redde liv. Som metode holder open source kvaliteten høj, fordi der er flere til at finde fejl og løsningerne bliver hele tiden reevalueret af flere end et enkelt firma. Når der er flere om udbuddet, stiger konkurrencen på markedet og det kan holde prisen nede. For hospitaler i Italien – og Danmark, hvis det kommer dertil – betyder det lav pris og høj kvalitet på produkter, som der ellers ville være mangel på. Det kan man vist godt kalde et win.

 

Et fællesoffentlige behov

Det er min erfaring, at hvis én offentlig myndighed sidder med et behov, er der flere, som har samme behov. I hospitalseksemplet er det helt klart, at hvis ét hospital har problemer med at få leverancer, så gælder det alle hospitaler. Et marked med open source hardware kan derfor være stort nok til flere leverandører af f.eks. ventiler til respiratorer.

 

Open source er en løsning

I OS2 er open source essentielt – det er metoden for at udvikle soft- og hardware – og selvom vi ikke har meget hardware i vores portefølje, står det klart for mig, at samme principper vil gøre sig gældende her. Det er principper som, at open source og genbrug skaber kvalitet og lavere priser. Bliver det nødvendigt at kreere hardware til sundhedsvæsnet i Danmark, hvorfor så ikke gøre det open source?

Tags