Blog: Er storytelling et overset ’musthave’ i OS2-produkterne?

27 oktober, 2022 af
Blog: Er storytelling et overset ’musthave’ i OS2-produkterne?
OS2 – Offentligt digitaliseringsfællesskab, Rasmus Frey

Blogindlæg af Lotte Kyvsgaard, it-projektleder, Favrskov Kommune

 

OS2-produkterne er langt fra en hyldevare

Jeg har deltaget i efterhånden en del workshops, konferencer og almindelige koordinationsgruppe-møder i de OS2-produkter, jeg er så heldig at være en del af, hvor samtalerne ofte drejer sig om, hvordan anvender-kommunerne af de respektive produkter involveres mere i udvikling, sparring og generel viden om produktet.

 

En del produkter oplever nemlig, at det er svært at få anvender-kommuner til at byde ind med ansvar, engagement og ressourcer til den videre udvikling og drift af produkterne.

 

Men hvorfor er det så svært? Hvad er det for en kode, vi i OS2-produkterne ikke altid knækker? Eller er der noget, vi slet og ret overser?

 

Opstarten af et OS2-produkt bygger på en god idé og et muligt samarbejde, der fostres i idé-udveksling, sparring og udvikling. Efter en del møder og udviklingstimer er de involverede kommuner klar til at tilbyde produktet i OS2-universet. Flere kommuner kommer til – måske involveres enkelte i denne tidlige fase i et nyetableret formelt samarbejde i en koordinationsgruppe, og udviklingen tager til i fart.

Koordinationsgruppen præsenterer nu produktet for yderligere kommuner, for i denne proces er den gode idé nemlig blevet til et produkt. Der er så at sige fokus på løsningen – ikke processen. Her præsenteres funktionaliteterne – ikke hvordan der gennem flere måneder er talt frem og tilbage i koordinationsgruppen om opbygning, dataflow, sikkerhed, placering af tekst, og hvordan man logger på. Og heller ikke om, hvordan alle er kommet med deres bud og ønsker til design og funktionalitet, og hvor der er klippet en hæl og hakket en tå for at ende med et fælles produkt.


Det forklarer måske nogle kommuners adfærd, når først et produkt er taget i brug. Jeg har oplevet en kritisk tilgang, hvor vi i koordinationsgruppen blev udsat for verbal afklapsning i forbindelse med en funktionalitet, som en kommune mente var en del af ’pakken’. Der blev ikke tilbudt sparring eller ressourcer fra den pågældende kommune, men i stedet krav om ændring af produktet. Som var vi leverandør og kunde, hvor kunden altid har ret. Sjældent har jeg følt et mere misforstået samarbejde.

 

Men vi medbringer aldrig historien om blod, sved og tårer, eller rettere om engagement, fordeling af ansvar og det at løfte i fælles flok.

 

Som skaber og udvikler af et OS2-produkt er du stolt og begejstret for dette nye vidunder, du har været med til at frembringe. Alle har tænkt rundt om den givne udfordring, produktet er sat i verden for at løse. Alle har været kreative og strukturerede. Alle har været højtflyvende, konkrete, frustrerede og ikke mindst begejstrede. Og i sidste ende er der nu et produkt, der kan udfylde et hul hos anvender-kommunerne. Vi deler produktet i den gode OS2-ånd, og vi fortæller, beskriver og er i løsnings-mode, når andre kommuner viser interesse for produktet.

Men vi medbringer aldrig historien om blod, sved og tårer, eller rettere om engagement, fordeling af ansvar og det at løfte i fælles flok. Jeg tror, vi fremad skal have den rejse med i vores præsentation af vores produkt, for først dér inviterer vi fremtidige anvender-kommuner ind i historien om produktet og engagementet – og væk fra tanken om den færdige hyldevare.

Tags