Blog: “Black Box” er ikke et kendt begreb!

17 maj, 2022 af
Blog: “Black Box” er ikke et kendt begreb!
OS2 – Offentligt digitaliseringsfællesskab, Rasmus Frey

Blogindlæg af Lars Lyngsøe Højberg, IT-konsulent, Rebild Kommune

 

Rebild Kommune har i mange år været en aktiv medspiller i mange OS2-produkter. Vi blev introduceret for fællesskabet for en del år siden. Det præsenterede en spændende måde at udvikle og implementere IT-systemer i det kommunale landskab på. En tilgang, der fordrede samarbejde blandt aftagende kunder, med leverandører og ikke mindst på udviklerniveau.

Vi arbejder i skrivende stund med følgende OS2-produkter; OS2faktor Login, OS2forms, OS2mo, OS2rollekatalog, OS2datascsanner, OS2indberetning samt OS2kitos. Derudover er vi aktive i mange Styre- og Koordinationsgrupper og deltager i workshops i alle de tilfælde, vi finder tiden mulig.

OS2 fællesskabet bidrager hovedsageligt med fællesskab og tryghed. Sidstnævnte begrundet i, at man som kunde føler, at man får “value for money” og samtidig har et medansvar for udviklingen af de produkter, man køber og engagerer sig i.

man som kunde føler, at man får “value for money” og samtidig har et medansvar for udviklingen af de produkter, man køber og engagerer sig i.

Fællesskabet i OS2-regi er enormt givende og man finder og genfinder lysten til at ville lykkes med de projekter, man sidder i og er med til at udvikle. Energi, drive og følelsen af inddragelse og medansvar er i min optik det, der gør mig til en professionel aktør i kommunal kontekst. Jeg har lyst, gåpåmod og en interesse i at lykkes med mine projekter - sådan ønsker jeg at vågne hver morgen!

Et aspekt ved OS2-samarbejdet er også, at man får det, man ser. Opensource-tilgangen til projekterne er, at kildekoden og ja, snart sagt alt dokumentation ligger offentligt tilgængeligt. I andre tilfælde og samarbejder med leverandører går man med en følelse af at have  købt et “Black Box”-system, der fodres i den ene ende, leverer noget i den anden ende, og hvor den mellemliggende process er usynlig for mig som kunde. Dertil kommer, at efterfølgende ændringsønsker er dyre og ressourcetunge. I OS2-regi oplever man dialog og konstruktiv kommunikation - “Black Box” er ikke et kendt begreb!

Dialog og respekt er vigtige aspekter og er begge med til at give det drive, der ligger i vores fællesskab.

Samarbejdet i og uden for Styre- og Koordinationsgrupper er præget af mennesker med ambitioner, drive og et fælles ønske om at ville lykkes. Dialog og respekt er vigtige aspekter og er begge med til at give det drive, der ligger i vores fællesskab. De personer, der engagerer sig er dygtige og fagligt kompetente, men også meget forskellige. Som medspiller føler man sig placeret i et mangfoldigt kompetencefelt af dimensioner.

Medaljen har også en bagside, og den kan bedst beskrives ved, at man kan bruge rigtigt meget tid på samarbejdet - og her skal man være god til at prioritere, for faren er, at man gribes og rives med!

Tags