Smart City med demokratisk transparens, open source og naturligvis tech

18 januar, 2021 af
Smart City med demokratisk transparens, open source og naturligvis tech
OS2 – Offentligt digitaliseringsfællesskab, Rasmus Frey

At skabe en Smart City er også at skabe transparens og muliggøre den offentlige samtale.

 

Teknologi er drivende faktor i en Smart City og som EU-kommissionen definerer det:

It also means a more interactive and responsive city administration.

Der er flere løsninger, der imødekommer øget transparens, heri blandt open source platformene Consul og Decidim. Begge er platforme, der stimulerer en demokratisk samtale mellem den offentlig administration, politikere og borgere. Det skaber transparens i den offentlige debat og giver borgerne mulighed for at deltage direkte i demokratiske beslutninger som f.eks. borgerbudgetter, hvor borgerne kan stemme på deres foretrukne tiltag og skal tage stilling til hvordan offentlige penge skal bruges til gavn for flest muligt.

 

Open Source borgerindflydelse

Open source er særlig god til dette, fordi det giver mulighed for, at borgerne kan deltage i selve konstruktionen af koden til borgerdeltagelsesplatformen. Det giver alle deltagere i projektet et medansvar, det giver transparens i kodebasen og øget sikkerhed, når der er flere øjne, som tjekker for bugs.

På hjemmesiden for Consul projektet bliver løsningen beskrevet som: "the most complete citizen participation tool for an open, transparent and democratic government."

Decidem beskriver, at de hjælper ”citizens, organizations and public institutions self-organize democratically at every scale”.

Begge løsninger faciliterer debatter, borgerforslag, borgerbudgetter, et stemmesystem og at politikere kan lægge dokumenter ud helt/delvist og modtage kommentarer. Begge platforme er for længst i brug i den offentlige samtale i et flere byer verden over inkl. Madrid og Torino (Consul) samt Barcelona og Helsinki (Decidim).

 

Better lives with tech

Transparens er vigtig for en digital og Smart City, fordi det handler om at få borgernes ønske og velvilje til at implementere (og udvikle) smarte løsninger. Som Jerry Hultin sagde tilbage i 2016 på Smart City Expo World Congress, så handler Smart Cities om: “making the cities of the world places where the people want to live, where citizens want to participate and where technology gives everyone a better life”.

Den slags by kræver velvilje hos borgerne og det kræver et ønske om at deltage. Det faciliterer Consul og Decidim ved at skabe et sikkert forum for den offentlige debat. I modsætning til offentlig debat drevet algoritmer via proprietære sociale medier, hvor der er risiko for polarisering, giver Consul og Decidim alle en stemme i debatten og i borgerbudgetter til f.eks. skabelse af nye bydele.

 

Adgang til online debat

Digital debat kræver adgang til digitale teknologier, i særdeleshed adgang til WiFi. Barcelona er et eksempel på en europæisk by som har tage idéen om gratis wifi til sig og som dermed gør det muligt for dets 5,6 millioner indbyggere at tilgå viden, underholdning – og demokratiske processer på Decidim.

 

Find mere om borgerdeltagelsesplatformen Consul i den danske udgave OS2consul

Kontakt os2@os2.eu, hvis du vil høre endnu mere.

 

 

Tag med videre

  • Gennemsigtighed er centralt i et demokrati. Dette gælder kildekode såvel som demokratiske processer.
  • En Smart City er en by, hvor teknologi giver et bedre liv for borgerne.
  • Consul og Decidim er platforme, der giver mulighed for, at borgerne kan deltage i demokratiske processer ved digitale metoder.

 

Læs flere artikler som denne på OSOR