Open source sikrer innovation ved ”hacking” i MITs definition

25 august, 2022 af
Open source sikrer innovation ved ”hacking” i MITs definition
OS2 – Offentligt digitaliseringsfællesskab, Rasmus Frey

Hacking er, i MITs definition, design og implementering af ufarlig spøg og smarte opfindelser. Det slags hackere inviterer BornHack hvert år til en 7-dags festival om teknologi sammen med aktivister og politikere.

 

BornHack er født på Bornholm, deraf navnet, og blev i år afholdt i Gelsted på Fyn i starten af august. Festivalen tilbyder den nødvendige infrastruktur og selvfølgelig også internet. Resten medbringer gæsterne selv. Det gælder bl.a. mad og telte. Gæsterne kan også tage egne projekter med og sammen udforske teknologien, lege og dele viden. Alle dage er der oplæg og workshops for alle interesserede.

 

Fri din ”teknologipilfinger”

Idéen bag festivalen er at give et frirum fra hverdagen, hvor deltagerne kan have det sjovt og lege med teknologien sammen. Tobias Fonsmark fra holdet bag BornHack skriver i en mail, at det er ”En uge hvor man kan slippe sin indre pilfinger løs! :)”
”Hackerne” der deltager, er, præciserer Tobias, hackere i MITs definition af ordet, før det blev associeret med sikkerhedshacking og cyber-kriminalitet. Det er mennesker, der innoverer, opfinder og udforsker. Derfor kommer gæsterne fra mange forskellige fagligheder. Særligt har de besøg af gæster, der interesserer sig for it-teknologi, men også folk, der arbejder med hardware, special-effects, radioer, træ, mv. Det handler om innovation af al slags og særligt it.

 

Et sted for it-politik

BornHack er et sted, hvor mange it-interesserede mødes og derfor er it-politik også på program. Arrangørerne inviterer politikere og it-ordførere til at holde oplæg og deltage i debatten. Det giver anledning til at lufte flere forskellige syn på de politiske og etiske spørgsmål om teknologi. Også om open source.

 

Tilgængelighed og open source

Open source er fundamentet for infrastrukturen og mange af opfindelserne. Alle deltagere bliver eksponeret for open source før og under BornHack. Mange oplæg handler om open source og både hjemmeside og den infrastruktur, som festivalen er bygget på baseret på open source software. Og for at udforske teknologien skal den være tilgængelig, hvilket open source sikrer. Per definition.

Tobias uddyber: ”Derfor er open source software-bevægelsen og hacker-bevægelsen tæt forbundet - også når det kommer til BornHack. Mange af de mest udbredte og kendte open source teknologier er også udviklet af folk som også i en eller anden forstand er hackere, f.eks. skaberen af Linux-kernen Linus Torvalds.”

 

Exemplary hacks have been executed in such a way that the hackers have been safe, no one has been injured, no damage has been done to personal or Institute property, while maintaining the privacy and personal dignity of individuals.

 

 

--------

Illustration: Foto af Krists Luhaers (Unsplash) og redigeret med GoArt NFT Creater.

Vores blogs