Open source modellen er indbygget i ’bio-hackers’ mission

29 juni, 2021 af
Open source modellen er indbygget i ’bio-hackers’ mission
OS2 – Offentligt digitaliseringsfællesskab, Rasmus Frey

Open Insulin skaber open source insulin i deres Community Labs. Formålet er at lave medicin, som diabetikere har råd til.

 

Siden 2015 har et insulin projekt bygget på donationer og verdens omspændende Community Labs. Projektet startede i Oakland, Californien, og er grundlagt af Anthony Di Franco. Det optræder som case i bl.a. Phillippe Borrels film ’Hacking the Commons’.

Anthony har en dobbelt bachelorgrad i fysisk og matematik/datalogi fra Yale universitet. I 2019 var han i gang med sin Ph.D. grad i datalogi ved University of California ved siden af hans rolle som ’bio-hacker’.

 

’Bio-hackers’

Siden Anthony grundlagde Open Insulin har det spredt sig til Community Labs verden over, fra USA til Cameroun. ’Bio-hackers’ samler sig med et ønske om at skabe sikker insulin, som mennesker med diabetes har råd til.

Det gør de ud fra open source modellen og målsætning om, at opskriften skal være fritilgængelig for alle. Enhver med råd til et laboratorium i garagen skal have mulighed for at producere den livsvigtige medicin helt gratis – det er så udover selve anskaffelsen af materialer.

 

Patenter hos tre virksomheder

Open Insulin reagerer med deres projekt imod tre medicinalvirksomheder, der sidder på den primære produktion af insulin på verdensmarkedet. Time skrev i 2019: “Currently three companies—Eli Lilly, Novo Nordisk and Sanofi—control most of the world’s $27 billion insulin market, using a complicated web of regulations and patents to keep a hold on it.

I 1923 blev det livsvigtige medicin, insulin, klar til produktion uden patent, fordi Frederick Banting og Charles Best mente, at et patent ville være uetisk på livsvigtigt medicin. Stoffet var i første omgang udviklet af bugspytkirtler fra hunde.

Open Insulin projektet er i gang med ’reverse engineering’ af insulin fra de store medicinalvirksomheder, som ellers sidder med copyright på opskriften.

 

Bygget af frivillige kræfter og donationer

Opskriften til åben insulin skal være offentlig og gratis. Bag de nuværende resultater (opskriften er ikke færdig endnu) står en stor gruppe frivillige kræfter, blandt andet i ledelsen af depoterne.

Laboratoriet i East Oaklands industry park sælger også materiale for at booste egen økonomi. Men de lever også på donationer ude fra og arbejder sammen med universiteter, patientgrupper og interessegrupper med de nødvendige kompetencer.

 

 

Tag med videre

  • Open Insulin laver ’reverse engineering’ af medicinalvirksomheders insulin for at skabe et sikkert og billigt produkt.
  • Projektet er bygget på principperne i open source modellen.
  • Arbejdet med udvikling af opskriften til insulin er baseret på frivillige kræfter fra individer, universiteter og interessegrupper.
Vores blogs