Ny release af Standard for Public Code

6 november, 2020 af
Ny release af Standard for Public Code
OS2 – Offentligt digitaliseringsfællesskab, Rasmus Frey

Sjette udgave af Standard for Public Code er udkommet på GitHub og version 0.2.1 er åben for bidrag.

 

Den 4. november blev en ny udgave af Standard for Public Code frigivet. Det er version 0.2.0. Vversion blev pre-released i ugen inden. Standarden er en samling af de kriterier, der skal til for at lave en bæredygtig og delbar offentlig open source kode. Organisationen bag har åbnet for nye bidrag på deres GitHub. Nye bidrag vil kunne forbedre standarden endnu mere. Brugbare bidrag vil indgå i version 0.2.1, skriver de på Twitter.

 

Levende dokument fra Foundation for Public Code

Standard for Public Code er et levende dokument udgivet af den hollandsk baseret organisation Foundation for Public Code. Organisationen skriver på deres hjemmeside:

We define ‘public code’ as open source software developed by public organizations, together with the policy and guidance needed for reuse.

Foundation for Public Code har en GitHub side, hvor standarden har hjemsted sammen med en about-underside og organisationens governancespil. Governancespillet er et kortspil, hvis formål er at starte refleksion om styring af kodebasen. Helst tidligst muligt i processen.

 

Et par af nye ændringerne i standarden

I den nye version af standarden har forfatterne udspecificeret kriterierne for bidrag i to sektioner: ”Make contributing easy” og ”Welcome contributors”. Den første ser på fællesskabet om koden. Hensigten er at kunne skabe tillid til fællesskabet for nye bidragsydere og sikre god styring, der forhindrer at et projekt splittes i flere. Andet krav, ”Welcome contributors”, skal sikre, at brugere kan løse problemer og tilføje nye features alene og sammen. Fælles for de to sektioner er, at de hjælper brugerne med at beslutte hvilken kodebase, de vil engagere sig i.

En anden ændring er mere generisk. Her er der slækket et krav, hvor ordet MUST er lavet om til SHOULD i standarden. Det gør standarden mere tilgængelig for offentlige myndigheder og gør det nemmere at leve på til kravet.

Ikke mindst har standarden fået en bredere målgruppe, idet ordet ”cities” flere steder er ændret til ”public organizations”. Det vil i Danmark også inkludere regionale og statslige myndigheder som målgruppe for standardens kriterier til offentlige koder.

 

Aktivitet for beslutningstagere, ledelse og udviklere & designere

Standarden giver offentlige myndigheder en mulighed for at bruge eksisterende guidelines til at udvikle egne open source løsninger. Denne model gør det muligt for andre lignende organisation at genbruge koden i deres portefølje. For at gøre det lettere for alle aktører, har Foundation for Public Code inddelt hver af deres kriterier i underelementer med aktiviteter for politisk beslutningstager, offentlige ledelse, udviklerne og designerne.

 

Software kode == juridisk kode

Foundation for Public Code er grundlagt i 2019 og har grundtanken, at software er vital offentlig infrastruktur. Offentlig styring og services er så afhængige af software, at det er nødvendigt at snakke offentlig kode. Kun sådan kan data og software blive underlagt demokrati og demokratiske processer. De skriver:

Building open, modular, portable public code gives cities more control and greater opportunity to reflect local values in their software development and implementation.

Organisationens Code Stewards assisterer bl.a. offentlige myndigheder med at leve op til Standard for Public Code. En af de koder, de arbejder med, er OpenZaak. OpenZaak er en backend platform, der hjælper kommuner håndtere og dele data internt. På nuværende tidspunkt bruger 45 hollandsk kommuner løsningen. Open Zaak er i inkubation og arbejder på at møde Standard for Public Code.

Standarden i version 0.2.0

 

 

Tag med videre

  • Foundation for Public Code har udgivet en ny version af deres Standard for Public Code, som er et levende dokument tiltænkt at vejlede offentlige myndigheder til at få en bæredygtig offentlig kode.
  • Organisationen ser software som vital infrastruktur, der skal tages seriøst.

 

Læs flere artikler som denne på OSOR

--------

Illustration: Foundation for Public Code

Vores blogs