Ny OSS-spiller i demokrati orienteret software og klimahandling

29 september, 2021 af
Ny OSS-spiller i demokrati orienteret software og klimahandling
OS2 – Offentligt digitaliseringsfællesskab, Rasmus Frey

Platformen Citizenlab har nu udgivet deres kodebase på open source licens og frigivet deres ”lille pakke” til gratis brug. Platformen vil stimulere gennemsigtighed i de demokratiske processer og opfordre til kollektiv klimahandling.

 

En vej til at involvere borgere i klimahandling er med digitale metoder. Det er hvad Grand Paris Sud gjorde med løsningen Citizenlab, da de ville adressere flere klimaproblematikker. Virksomheden bag CitizenLab har nu udgivet løsningen på en open source licens tidligere i år. Hensigten bag det er at give mindre organisationen og fællesskaber mulighed for at bruge deres ”lille pakke” gratis.

 

Sikring af transparente demokratiske processer

Der er flere ligheder mellem Citizenlab og platformene Consul og Decidim. Udover at facilitere deltagende demokrati og borgerforslag, ønsker CitizenLab også at skabe fælles møder og virtuelle diskussioner “to elaborate on each other's ideas in a collective debate, rather than sharing their individual opinions med fokus på bl.a. klimahandling.

 

Samskabelse

I Citizenlabs vejledning til at samskabe grønnere byer i fremtiden, foreslår de også at bruge platformen med fokus på 4 områder i bæredygtig urban planlægning:

  1. Grønne områder (parker, træer og fælles haver),
  2. Bymidter (genskabelse af områder til at slappe af, lege, tiltrække forskelligartede virksomheder og sikre energieffektivitet),
  3. Mobilitet og transport (sikker trafik, ladestationer, plads til at gå og cykle),
  4. Energi og affald (bæredygtig energi, stormflodssikring, systemer for genbrug).

 

Resultateter

I deres årsrapport for 2020 har holdet bag CitizenLab set på deltagernes og beslutningstagernes oplevelser med platformen. De slå fast på baggrund af en kvalitativ undersøgelse med 17 dybdegående interviews med beslutningstagere, at:

78% of the civil servants using our platforms feel citizen input helps them inform decision-making.

- CitizenLab, annual report 2020

CitizenLab startede i 2015 i Bruxelles og platformen vandt flere internationale priser i 2019, inklusiv World Summit Award Winner i katagorien ‘Government & Citizen engagement’. I dag bliver platformen brugt mere end 300 steder i 18 lande.

 

 

Tag med videre

  • En platform med fokus på transparent demokrati og community handling har frigivet deres kode på GitHub til brug i mindre organisationer gratis.
  • Kollektiv klimahandling er et fokus for virksomheden bag platformen.

 

Læs flere artikler som denne på OSOR

Vores blogs