Dansk Data Science Community vil open source

17 august, 2022 af
Dansk Data Science Community vil open source
OS2 – Offentligt digitaliseringsfællesskab, Rasmus Frey

Open source er en grundpille for foreningen DDSC, der giver data scientists en samlet stemme og ligesindede at sparre med. I OS2 vil vi gerne dele nyt om åbenhed og lokalt ejerskab og det er netop det, som DDSC arbejder for.

 

I april blev Dansk Data Science Community officielt en forening. De arbejder med at styrke relationer og fællesskab imellem data sciensts. Og allerede en måned efter de bestyrelsen blev konstitueret havde foreningen 149 medlemmer. Det unikke ved DDSC er ifølge næstforperson Dan Saattrup Nielsen, at foreningen giver rum til sparring på tværs af en profession, hvor mange sidder i mindre teams, at den giver en fælles stemme i den offentlige debat og at den ønsker at udbrede open source software. Han skriver i en mail: ”Gennem events, hackathons samt online fora, forsøger vi at opnå dette. Det skal også bemærkes, at alle disse arrangementer (som foreningen afholder, red) er gratis, og ligeledes er der intet kontingent i foreningen, da vores mål er at kunne samle alle data scientists i landet, såvel studerende som virksomhedsledere og professorer.

 

Formålet open source

Integreret i foreningens tre formål er open source. Men open source er ikke en ekstra lille ting, som Dan skriver i en mail. Derfor vil foreningen også lave flere arrangementer, hvor deltagerne kan dele deres erfaringer med hinanden, som en måde at undgå at alle ”genopfinder den dybe tallerken i vores siloer hver især”. Som Dan skriver.

Community opbygning er første prioriteret i den nystartede foreningen. At udarbejde en Code of Conduct og muligvis et open source manifest er på tegnebrættet, men intet er mejslet i sten. Organisering og strukturering er, som Dan skriver, lidt mere flydende her i starten.

 

Ejerskab over kode

DDSC vil give medlemmerne et ejerskab over deres fælles koder. DDSC har en samlet GitHub side, der lige nu har tre repositories. Det er et lønspørgeskema, respository om bæredygtige datasamlinger og en MC4_cleaner. Det sidste er nu blevet en komponent i Danish Foundation Models repo’et. Det er et samarbejde mellem Aarhus Universitet og DDSC-medlemmer om at træne sprogmodeller.

Dan fortæller om maintainer rollen på deres repositories: ”Hvem der maintainer koderne er i princippet op til de enkelte medlemmer. Vi har ikke nogen fast politik omkring kodemaintenance, og vores mål er i stedet at give medlemmerne en følelse af ejerskab over deres kode, som måske vil øge chancerne for, at de vil maintaine den.”

Vores blogs