Case: Det kræver næsten ingenting at få OS2display op at køre

2 december, 2022 af
Case: Det kræver næsten ingenting at få OS2display op at køre
OS2 – Offentligt digitaliseringsfællesskab, Rasmus Frey

Kultur og Fritidsforvaltningen i Københavns Kommune har siden april 2022 haft OS2diplay version 2 kørende, uden at infoskærmsløsningen har haft en fejl i koden, der har lukket skærmene ned eller at de er gået i sort. Som håbet og forventet.

 

I København har de OS2display version 2 i drift. Efter en workshop i slutningen af 2020 har udviklere fra Aarhus Kommunes afdeling ITK haft gang i at lave en version 2 af OS2display. Både frontend og backend af version 1 var forældet og det sparkede gang i version 2, som Aarhus Kommune har betalt udvikling af og donerede til OS2-fællesskabet.

 

For mange løsninger, for dyrt og for usikkert

Overgang fra OS2display version 1 og til version 2 har givet sig selv i Kultur og Fritidsforvaltningen i København. Svømmehallerne er et af stederne, hvor infoskærmsløsningen bliver brugt. Ofte med tungt indhold som videoer.

Det indledende skift til version 1 kom af flere grunde: For mange forskellige løsninger i forvaltningen gjorde, at medarbejdere mistede overblik, at det blev dyrt og i visse tilfælde at leverandørerne gik konkurs, hvilket først blev opdaget, når man skulle bruge support.

Projektleder Allan Graunkær uddyber: ”Der er hele tiden omstruktureringer i det kommunale landskab og også hos os. Det vil sige, at de folk, der vidste noget om det (infoskærmene, red.) i denne uge, de var i næste uge flyttet til et andet hus. Og så var folk usikre på, hvad gjorde man så? Hvor ringede man hen og hvor var kontrakten?” Alt i alt havde forvaltningen otte forskellige infoskærmsløsninger. I dag er det blevet centraliseret med OS2display.

Og så var folk usikre på, hvad gjorde man så? Hvor ringede man hen og hvor var kontrakten? - Allan Grauenkær, Københavns Kommune

Med en proprietær leverandør er det ikke muligt at, som Allan siger, vende tingene på hovedet, hvis man ønsker det. Særligt hvis det ikke gavner deres forretningsmodel.

 

Hvem ringer man til?

OS2display lå i strømmen af en større effektivisering internt i forvaltningen. Det kom som et ønske fra forretningen, at opgaven med drift, systemejerskab og support lå centralt. Så alle vidste, hvem man skulle ringe til og så medarbejderne bare skulle tænke på, hvad der skulle på skærmene. Det var i forretningen, at der blev peget på OS2display.

Selvom Allan oplever, at version 2 kan være lidt ”tung” i det og med småbugs, har redaktørerne ikke kunne mærke forskellen. Faktisk har der ikke været henvendelser om ændringer til Allan fra brugerne af skærmene. Indholdet kommer endda hurtigere på. Også videoer.

I København har de lavet lidt om i integrationsmotoren bag version 2 i forhold til i Aarhus, men som Allan siger: ”Lige nu ligger der to integrationsmotorer klar, som gør, at man kan vælge imellem dem.

 

Hurtigt og nemt

Allan fortæller, at hans forvaltning har brugt cirka lige så mange penge på version 2, som de ville have brugt på version 1. Men da de skiftede til version 1 som erstatning for de otte proprietærer systemer, sparede de omkring 100.000 kr. om året. OS2display giver en stor økonomisk fordel.

I forvaltningen bliver OS2display også brugt i sammenhæng med andre kommunikationskanaler, hvor redaktørerne kan oprette indhold et sted og så sende det ud til infoskærmene automatisk med et lille flueben på det rigtige sted. Den effektivisering sparer omkring to årsværk.

Samtidigt har det også været nemt at bygge skabeloner for udviklerne: ”Det har taget en dag. To med test og feedback. Det er meget mindre energi, vi har brugt på det end før. Det har været enormt positivt”. Selve grundindstillingen var færdig på under en måned.

 

Det skal være let

Allan er medlem af koordinationsgruppen for OS2display version 2 og han har et ønske. Sammen med resten af koordinationsgruppen vil han gerne gøre processen med at sætte løsningen op i andre kommuner endnu lettere. Det er allerede blevet mere enkelt maskinelt. Næste skridt er at køre UX på løsningen.

Vil du vide mere om OS2display, kan du kontakte produktkoordinator Thomas Gjerulff og Stefan Nicolaisen fra Aarhus Kommune. Få fat i Thomas på mail: tfkg@aarhus.dk

Tags
Vores blogs