Byen Fontaine i Frankrig beskytter skolebørnenes data med open source software

18 februar, 2021 af
Byen Fontaine i Frankrig beskytter skolebørnenes data med open source software
OS2 – Offentligt digitaliseringsfællesskab, Rasmus Frey

Et alternativ til proprietær styresystemer rammer lige ned i EUs digitale strategi om at undgå tracking og beskytte brugerdata.

 

Mere end 200 skolecomputere i Fontaine ved Grenoble i det sydøstlige Frankrig kører på elementary OS. Det er et GNU/Linux baseret styresystem. Brugervenligt med et flot udtryk og et højt niveau af datasikkerhed. Elementary OS giver skolebørn (og andre brugere) en mulighed for at lære digitale teknologier at kende uden at sætte et varigt digitalt forbrugerfodaftryk hos proprietære tech virksomheder.

 

Sagen om Vivant og Fontaine

Nicolas Vivant er CIO i Fontaine. Han har været del af omstillingen til open source software, som byens offentlige sektor har været igennem de seneste 10 år. Det var en politisk beslutning, der ledte til den omstilling med begrundelse i paradigmets værdier om åbenhed og gennemsigtighed. Men også fordi priserne for softwaren var rimelig.

Omstillingen startede i rådhuset med skift fra proprietær browsere og mailprogrammer til Firefox og Thunderbird. Derefter kom turen til skolerne, der overgik til elementary OS.

Vivant siger i Small is Beautiful Livestream #3 (af Small Technology Foundation), at der er visse juridiske restriktioner for offentligt it-indkøb i Frankrig. Derfor indkøbte Fontaine PCer efter indkøbsaftalerne, afinstallerer Windows og installerer elementary OS på dem.

Ligesom med Viviantv kommuness valg var elementary OS oprindeligt et 'project of passion'.

 

Et styresystem med passion

Siden Daniel Fore og Cassidy Blaede startede elementary OS er det vokset til et firma med fuldtidsansatte. Hemmeligheden bag er deres AppCenter.

Alle applikationer i AppCenteret er open source med en prøv-inden-du-køber mulighed og støt via et betal-hvad-du-vil princip.

Det er let at bidrage til AppCenteret for eksterne udviklere. Og elementary OS findes også på andre sprog end engelsk, inklusiv fransk.

 

Datasikkerhed med store bogstaver

We firmly believe that you are not the product; elementary OS itself is står der med stor skrift på deres blog. Systemet og dets indbyggede apps indsamler ikke data om deres brugere. Hvilket er som det bør være, siger privatlivssiden.

Cassidy Blaede nævnte i januar muligheden for at promovere elementary OS til brug i skoler og i den offentlige sektor på grund af systemets respekt for privatlivet. Det gælder selvfølgelig kun indtil brugeren eksplicit tilvælger tredjepartsapplikationer, der opsamler data. Derfor er skoler potentielle brugere som i Fontaine. Det er også relevant i et større europæisk billede.

 

EU's Digitale Strategi

Den EUs nuværende digitale strategi er vigtig i forhold til deling af skolebørns data. Den digitale strategi står på tre søjler: Digital Service Act (DSA), Digital Governance Act (DGA) og Digital Market Act (DMA).

Helt kort sagt så sigter DMA efter at undgå, at digitale gatekeepers, dvs. online platforme, presser det frie marked og sikre at vigtige services er åbne.

DGA er en europæisk data governance model, der faciliterer datadeling på tværs af sektorer og medlemslande – hvis den respektive dataejer giver tilladelse.

DSA, der er i overensstemmelse med Persondataforordningen (GDPR), sætter restriktioner på ”digitale mellemmænd” i deres rolle som bindeled mellem forbrugere og varer, services og indhold.

 

Tracking

Den digitale strategi udfordrer tech-firmaer, som f.eks. Google, der igennem visse services tracker deres brugere. Tracking data kan bruges til at lave personprofiler eller at målrette reklamer. Hvis dette firma får mulighed for at følge børnene fra børnebrugere til voksne brugere, vil den løbende profilering været et meget stærkt værktøj i firmaernes e-commerce og markedsførings værktøjskasse.

Som børnene vokser op vil de møde en digital markedsplads, hvor de er reduceret til digitale forbrugere, der kun møder en digital verden, der er skræddersyet til deres profil. Et godt sted at have reklamer, men også et sted for polarisering.

EUs restriktioner i forhold til ”digitale mellemmænd” igennem DSA kan blive et våben mod perfekttilrettede små online bobler, som de nuværende skolebørn møder i fremtiden på online platforme.

Elementary OS og lignende systemer kan spille en vigtig rolle ved at stå som alternativ til proprietær styresystemer og dataindsamlende tredjepartsapplikationer. Open source alternativet tillader skolebørn privatliv, mens de opbygger digitale kompetencer. Både i forhold til at lære de digitale redskaber at kende, for at undgå at de navigerer rundt i skadeligt indhold og målrettede reklamer og tilbud samt mens de opbygger de nødvendige social kompetencer til at bevæge sig rundt på online sociale platforme.

Af alle internetbrugere i EU, estimeres af cirka en ud af tre internetbrugere er børn.

 

 

Tag med videre

  • Byen Fountaine beskytter skolebørnenes privatliv ved at bruge styresystemet 'elementary OS' på skolecomputere.
  • Privatliv er særligt vigtigt, mens børnene opbygger digitale færdigheder.
  • EU er begyndt at adressere digital sporing fra tech-giganternes side.
  • Uden regulationer kan børnene vokse op i en online boble, hvor alle reklamer er målrettet deres profil.

 

Læs flere artikler som denne på OSOR

-----

Billede fra elementary OS teamets GitHub til pressebrug

Vores blogs