OSPO: Nyt strategisk center får OSPO-rolle i Storbritannien

10 februar, 2021 af
OSPO: Nyt strategisk center får OSPO-rolle i Storbritannien
OS2 – Offentligt digitaliseringsfællesskab, Rasmus Frey

Det nye “Central Digital and Data Office” overtager i denne måned funktioner fra Government Digital Service - og endnu flere. Det giver dem potentielt set et OSPO (Open Source Program Office) mandat.

 

Open source er del af offentlige standarder i Storbritannien. I “Service Standard” (2019), ”Technology Code of Practice” (2017) og “Government’s Design Principles” spiller open source en stor rolle.

I Service Standard (princip 12) er open source påkrævet, medmindre der er en rigtig god grund til at vælge en proprietær løsning. En grund til at vælge open source er, ifølge Service Standard, at offentlige services udvikles for offentlige penge og derfor skal kodebaserne også være offentligt tilgængelig .

Technology Code of Practice (princip 3) står, at et open source projekt fremmer bedre dokumentationspraksis, velstruktureret kode, klarhed omkring hvilke data skal beskyttes og løbende forslag til øget sikkerhed og færre fejl i koden.

Samarbejde om open source fremgår i Design Principles (princip 10). Fordi når flere øjne kigger efter fejl , bliver resultatet bedre. Det gælder også i design og generelt set idéer.

 

Mangler nu

Indtil denne måned havde den britiske offentlige administration et tværgående organ, der hed (og stadigt hedder) Government Digital Service (GDS). Det er sat i verden for at udfordre konventionel tankegang om digitalisering og nedbryde siloerne. GDS var og er underlagt the Cabinet Office.

Men GDS bliver her i begyndelsen af februar underlagt et andet offentligt organ med flere beføjelser, nemlig Central Digital and Data Office (CDDO). CEO for OpenUK, Amanda Brock, udtalte i januar, at dette nye strategiske center for digital, data og teknologi ikke kan starte hurtigt nok. Det mangler nu.

 

Mandatet til at være OSPO

CCDO har fået mandat fra the Cabinet Office til at være ledende på digital, data og teknologiområdet. Mens GDS i høj grad arbejder med udvikling af standarder, må CCDO også fremsætte strategier området.

Med beslutningsret og oversynspligt i forhold til strategier i en offentlig administration med stærk fokus på open source, kan CCDO indtage en britisk OSPO-rolle. Konsekvensen af det nye strategiske center er, at GDS’ fokus flyttes til at være ledelse af standarder på tværs af den offentlige sektor, kontrol af disse og understøttelse af leveringen af digitale projekter.

 

 

Tag med videre

  • Open source er allerede fremtrædende i den offentlige sektor i Storbritannien, f.eks. i sundhedssektoren (NHS).
  • 'Central Digital and Data Office' har mandat til at blive det ledende offentlige organ inden for data og teknologi.
  • Hvis CDDO udnytter sit mandat, vil det i princippet blive det nationale Open Source Program Office (OSPO)

 

Læs flere artikler som denne på OSOR

Vores blogs