Case: Start med behovet - 2-faktor sikkerhed for lærere og pædagoger

17 august, 2021 af
Case: Start med behovet - 2-faktor sikkerhed for lærere og pædagoger
OS2 – Offentligt digitaliseringsfællesskab, Rasmus Frey

Greve Kommune deltog i koordinationsgruppen under udviklingen af OS2faktor (OS2s 2-faktor autentifikationsløsning) og blev repræsenteret af it-didaktisk udviklingskonsulent Rune Dziadecki Gråbæk. Da Aula meldte sig på banen, gik det stærkt med udviklingen, men uden at Rune og resten af koordinationsgruppen ville gå på kompromis med kvaliteten.

Inden OS2faktor brugte Greve Kommune ingen 2-faktor løsning i deres brug af Skoleintra på skoler og dagtilbudsområdet.

 

Hvordan laver man 2-faktor uden nemID?

Som sådan meldte behovet sig ikke, før Aulas udbredelse og hvor bl.a. STIL (Styrelsen for It og Læring) ønskede en 2-faktor løsning til Aula. Samtidigt var der krav fra lærerne om, at sikkerhedsløsningen ikke skulle baseres på deres private nemID.

Men skoleskemaer og billeder skulle op på Aula, så skoler og dagtilbud måtte i gang.

 

Løsningens udvikling starter ved behovet

Muligheden viste sig i juni 2018, da leverandøren Digital Identity præsenterede idéen om OS2faktor og flere kommuner så chancen for at komme med i udviklingsprocessen. For Rune var det særligt vigtigt, at løsningen først og fremmest blev skabt til skole- og dagtilbudsområderne. Som han selv giver udtryk for, er behovet fra det område anderledes end hos kommunens administrative medarbejdere. Ikke mindst er enheder, som lærere og pædagoger har til rådighed, nogle andre. Derfor var det så vigtigt for ham at deltage i udviklingen.

Det har jo opnået målet at vi kan step-up i aula uden at bruge nemID. Det har jo nået det mål og det har nået det mål at vi kan step-up på alle typer enheder. Om det er en ipad eller en chromebook eller en windows maskine, det er underordnet.

- Rune Dziadecki Gråbæk, udviklingskonsulent, Greve Kommune

 

 

Alle over på kommunale mails som resultat

I Greve kommune bliver OS2faktor brugt af omkring 600 medarbejdere og løsningen er ved at blive implementere i it-afdeling også.

Der har været benspænd undervejs i implementeringen, når lærerne f.eks. er gået fra Skoleintra til Aula og fra en Skolekom email til en kommunal, men det er alle organisatoriske udfordringer, som Rune og hans kollegaer har løst i overgangen og hvor han ikke bebrejder OS2faktor. Nu bruger alle lærere også deres kommunale mail.

Rune fremhæver genkendeligheden i OS2faktor løsningen som en stor fordel. Det er muligt at arbejde med forskellige enheder eller med et plugin i chrome browseren. Det gør det enkelt at bruge 2-faktor adgangen – også på flere forskellige enheder.

Jeg har det på min telefon og min chromebook. Altså jeg kan have det flere steder, så har jeg glemt min telefon, så har jeg stadig en 2-faktor løsning ved hånden. Det synes jeg er dejligt.

 

Rune anbefaler andre at deltage i samarbejdet om OS2faktor, for på den måde får de indflydelse på løsningen og kan påvirke den efter deres ønsker. ”Og så er der selvfølgelig også noget med pris”, siger Rune afsluttende.

 

 

34 offentlige myndigheder er tilsluttet OS2faktor (per medio august 2021) og 9 er repræsenteret i arbejdsgrupperne.

 

Læs mere om OS2faktor

Vil du være med? Se tilslutningsaftalen

 

Tags
Vores blogs